Damjanović u Mađarskoj: Dogovoren kreditni aranžman sa OTP bankom

Juče se u Budimpešti ministar finansija Crne Gore, mr Aleksandar Damjanović sastao sa ministrom spoljnih poslova i međunarodnih ekonomskih odnosa Mađarske Peterom Sijartom i Mortonom Nađom ministrom za ekonomski razvoj.

Na sastanku sa gospodinom Sijartom zajednički je konstatovano da Crna Gora i Mađarska imaju ogroman potencijal za razvoj bilateralnih ekonomskih odnosa, naročito u oblasti izgradnje saobraćajne i energetske infrastrukture.

U tom smislu su i dogovoreni dalji koraci u konkretizaciji pojedinih projekata, sa naglaskom na mogućnost učešća mađarskih kompanija u izgradnji određenih infrastruturnih projekata u Crnoj Gori.

Ministar Damjanović je zahvalio mađarskom kolegi na iskrenoj podršci koju Mađarska pruža Crnoj Gori na njenom putu punopravnog članstva u EU.

Na zajedničkoj pres konferenciji razgovarano je i o potrebi dostizanja energetske sigurnosti u kontekstu globalnih poremećaja na tržištu energenata. Takođe je konstatovano da i Crna Gora i Mađarska iskazuju maksimalnu solidarnost prema građanima ratom zahvaćene Ukrajine, a naročito pružaju svu institucionalnu podršku onima koji su svoje utočište našli u Crnoj Gori i Mađarskoj.

Tokom razgovora sa g.Nađom razgovarano je o konkretnim predlozima koje je Izvozno uvozna banka Mađarske predstavila Crnoj Gori, a tiču se određenih kreditnih aranžmana vezanih za postojeće i nove infrastrukturne projekte u Crnoj Gori, sa naglaskom na projekte koji se nalaze na koridoru između Budimpešte i Bara i od obostranog su ekonomskog interesa.

U okviru zvanične posjete Mađarskoj, ministar Aleksandar Damjanović je imao dug i koristan razgovor sa g-dinom Sandorom Čanijem vlasnikom OTP grupe, koja je vlasnik dominantne banke u Crnoj Gori – OTP- CKB banke.

Razgovarano je o različitim aspektima saradnje Crne Gore i OTP grupe, između ostalog i o najvljenom bilateralnom kreditnom aranžmanu. Prepoznat je zajednički interes za tom vrstom aranžmana, a konkretni operativni detalji će biti dogovoreni narednih dana.

Zajednički je ocijenjeno da OTP grupa ostaje pouzdan partner Crnoj Gori u oblasti finansija i bankarstva. Uzajamnom saradnjom Crna Gora i OTP grupa daju ključni doprinos održivosti i stabilnosti finansijskog sistema u Crnoj Gori.

Provjerite slična mjesta

Od početka mjeseca cijena nafte na svjetskom tržištu se snizila za 14 dolara

Od početka mjeseca cijena nafte na svjetskom tržištu doživljava konstantan pad. Neki od razloga su …