Damjanović u Mađarskoj: Dogovoren kreditni aranžman sa OTP bankom

Juče se u Budimpešti ministar finansija Crne Gore, mr Aleksandar Damjanović sastao sa ministrom spoljnih poslova i međunarodnih ekonomskih odnosa Mađarske Peterom Sijartom i Mortonom Nađom ministrom za ekonomski razvoj.

Na sastanku sa gospodinom Sijartom zajednički je konstatovano da Crna Gora i Mađarska imaju ogroman potencijal za razvoj bilateralnih ekonomskih odnosa, naročito u oblasti izgradnje saobraćajne i energetske infrastrukture.

U tom smislu su i dogovoreni dalji koraci u konkretizaciji pojedinih projekata, sa naglaskom na mogućnost učešća mađarskih kompanija u izgradnji određenih infrastruturnih projekata u Crnoj Gori.

Ministar Damjanović je zahvalio mađarskom kolegi na iskrenoj podršci koju Mađarska pruža Crnoj Gori na njenom putu punopravnog članstva u EU.

Na zajedničkoj pres konferenciji razgovarano je i o potrebi dostizanja energetske sigurnosti u kontekstu globalnih poremećaja na tržištu energenata. Takođe je konstatovano da i Crna Gora i Mađarska iskazuju maksimalnu solidarnost prema građanima ratom zahvaćene Ukrajine, a naročito pružaju svu institucionalnu podršku onima koji su svoje utočište našli u Crnoj Gori i Mađarskoj.

Tokom razgovora sa g.Nađom razgovarano je o konkretnim predlozima koje je Izvozno uvozna banka Mađarske predstavila Crnoj Gori, a tiču se određenih kreditnih aranžmana vezanih za postojeće i nove infrastrukturne projekte u Crnoj Gori, sa naglaskom na projekte koji se nalaze na koridoru između Budimpešte i Bara i od obostranog su ekonomskog interesa.

U okviru zvanične posjete Mađarskoj, ministar Aleksandar Damjanović je imao dug i koristan razgovor sa g-dinom Sandorom Čanijem vlasnikom OTP grupe, koja je vlasnik dominantne banke u Crnoj Gori – OTP- CKB banke.

Razgovarano je o različitim aspektima saradnje Crne Gore i OTP grupe, između ostalog i o najvljenom bilateralnom kreditnom aranžmanu. Prepoznat je zajednički interes za tom vrstom aranžmana, a konkretni operativni detalji će biti dogovoreni narednih dana.

Zajednički je ocijenjeno da OTP grupa ostaje pouzdan partner Crnoj Gori u oblasti finansija i bankarstva. Uzajamnom saradnjom Crna Gora i OTP grupa daju ključni doprinos održivosti i stabilnosti finansijskog sistema u Crnoj Gori.

Provjerite slična mjesta

Finansijski uspon Air Montenegra: rast prihoda i profita

Nacionalni avioprevoznik, Air Montenegro, nastavlja sa finansijskim i operativnim usponom, generišući 62,3 miliona eura prihoda …