Minimalnu penziju prima 40.000 penzionera: Male razlike između 15 i 40 godina radnog staža

Vanrednim povećanjem minimalnih penzija od 36 odsto od septembra unaprijedio se status onih najugroženijih, što je bilo neophodno, smatraju sagovornici Pobjede. Međutim, upozoravaju iz najbrojnijeg Saveza udruženja penzionera, potrebno je dodatno uskladiti i penzije koje su ranije bile blizu 250 eura, a primaju ih korisnici sa 40 godina staža. Sličnog mišljenja je i ekonomski analitičar Mirza Mulešković, koji je kazao Pobjedi da je trebalo da se uradi i vanredno usklađivanje penzija koje su veće od sadašnje minimalne penzije, kako bi i one bile obuhvaćene povećanjem mimo redovnog usklađivanja.

Ni predlagač (Demokrate) ni Ministarstvo finansija nijesu saopštavali koliko će to povećanje koštati budžet. Ni iz Fonda PIO nijesu odgovorili na pitanje Pobjede koliko to iznosi na nivou godine. Nezvanična računica pokazuje da se radi o 40 miliona eura godišnje.

Usklađivanje

Ipak, ovo je zakonski usklađeno rješenje i iz ugla zakonodavstva mu se može prigovoriti – objašnjava Mulešković.

On naglašava da je u vremenima krize, posebno u ovakvim situacijama bilo neophodno regulisati status kako penzionera tako i ostalih ugroženih kategorija.

Iako je to dodatan teret za budžet države, to je moralo da se uradi i ovo je posljedica onoga što se uradilo sa finansijama i zaradama od januara ove godine. Drastično povećanje minimalne zarade početkom godine uticalo je na inflaciju, koju je dodatno pospješio rat u Ukrajini, pa je bilo neophodno zaštititi najugroženije kategorije, u koje spadaju i penzioneri – smatra Mulešković.

Čelnik Saveza udruženja penzionera, koji broji blizu 100.000 penzionera, Branko Vešović pozdravlja odluku povećanja minimalnih penzija, ali smatra da je trebalo povećati penzije i onih koji su ranije imali 250 eura, a imaju 40 godina staža.

Sada su male razlike u penzijama onih koji imaju 15 i 40 godina staža – upozorio je Vešović i upozorio da to treba i ispraviti, jer je Fond PIO uspostavljen na principima cjeloživotne štednje.

Iz Fonda PIO su kazali da je, shodno Zakonu o PIO i odlukama Upravnog odbora, za sve korisnike prava iz penzijskog i invalidskog osiguranja izvršeno redovno usklađivanje od 4,35 odsto, od 1. septembra tekuće godine.

Broj korisnika

Takođe, u skladu sa Zakonom o PIO i Odlukom o vanrednom usklađivanju nominalnog iznosa najnižih penzija, izvršeno je njihovo vanredno usklađivanje za 36 odsto od 1. januara i deset odsto od 1. septembra ove godine, tako da najniža penzija sada iznosi 253,61 eura – objašnjavaju iz Fonda PIO.

Dodaju da je broj korisnika minimalne penzije, nakon vanrednog uvećanja, porastao sa 16,6 na 40 hiljada ljudi, jer su do minimalne penzije od 253,61 euro povećane sve koje su bile niže.

RTCG

Provjerite slična mjesta

Reagovanje Telekoma: Sindikat ne osjeća bilo kakvu odgovornost

Tendencioznim ili namjerno pogrešnim tumačenjem Zakona o štrajku, rukovodstvo Sindikata već 20 dana svjesno pokušava …