Knežević: ANB prisluškovao i Ivana Vukovića

Na tragu sam najmanje desetogodišnjeg prisluškivanja koje je Agencija za nacionalnu bezbjednost sprovodila ili je mogla sprovoditi u pojednim crnogorskim institucijama, kazao je jedan od lidera Demokratskog fronta Milan Knežević.

On je to rekao na konferenciji organizovanoj zbog, kako je kazao, novih dokaza o zloupotrebama Agencije za nacionalnu bezbjednost.

Knežević je rekao sa je ANB imala logistiku za priskuškivanje u zgradi CBCG, zgradi gradonačelnika Podgorice, zgradi MUP-a.

Pokazao je dokument o pretresu prostorija u Pošti, u kom su pronađene određene anomalije koje govore, kako je naveo, o tome da je ANB u kontinuitetu prisluškivala ne samo njega, Andriju Mandića i pokojnog mitropolita Amfilohija, već brojne funkcionere iz tih instirucija.

Takođe pokazao je nalaz o pretresu u zgradi MUP-a i zapisnik o fotografisanju nakon pretresa zgrade u T-comu.

Kazao je da sve to pokazuje da “ANB nije prisluškivala samo političke protivnike već i bliske saradnike poput Ivana Vukovića”, potpredsjednika Demokrastke partije socijalista.

Knežević sumnja da je bivši šef ANB-a to radio bez naloga tadašnjih čelnih ljudi – Mila Đukanovića i Duška Markovića.

“Neposredno pred početak presa dobio sam anonimno pismo od čovjeka zabrinutog za moju bezbjednost”, kazao je Knežević.

Pročitao je dio pisma u kom ga obavještavaju da je već duže, oko Kneževićeve kuće, primjetio automobile i “prepoznao vozača V.I. koji je bio u zatvoru u Bijelom Polju, bliskog jednoj tužiteljki i zaspolenom u tajnoj službi”.

Podsjetio je da ovih dana otvara veoma opasne teme, ali da neće, kao neke njegove kolege, snimati spotove o pelikanima na jezeru, fotosintezi i visibabama na Sinjaevini.

Kazao je i da očekuje da nadležni provjere njegove navode.

Knežević je istakao i da treba ispitati ulogu svih direktora Agencije nakon Dejana Peruničića.

Kazao je da će nastaviti da objavljuje zloupotrebe Agencije, pa i to što su radilo početkom jula u hotelu Palas.

Ponovio je da će se braniti kao porodica i da će ga braniti najbliži, a da neće tražiti nikakvu procjenu svoje bezbjednosti.

“Neću tražiti procjenu svoje bezbjednosti jer sam to radio nekoliko puta. Prema informacijama koje imam od prije nekih godinu i po dana moja bezbjednost nije ugrožena i ja više nemam nikakvog povjerenja u bezbjednosni sistem u Crnoj Gori i zato sam i saopštio da ćemo se braniti kao porodica i da će me braniti najbliži, počev od braće, rođaka…”, kazao je Knežević.

Knežević je rekao da je neophodno da se pošalje poruka svima koji misle da trebaju djeca funkcionera da imaju po 10, 15 tjelohranitelja, da Milivoje Katnić i Saša Čađenović i dalje imaju obezbjeđenje – da nastave da ih čuvaju.

“To treba da bude najveći domet što se tiče odbrane crnogorske nezavisnosti i tekovina 2006. godine od Milana Kneževića i Demokratskog fronta”, kazao je on.

“Ne pada mi na pamet da tražim nikakvu procjenu bezbjednosti, samo sam upoznao crnogorsku javnost sa onim što se dešava, a tiče se moje bezbjednosti.”

Vijesti

Provjerite slična mjesta

Loše vijesti o cijenama struje

Biće potrebne godine da se cijene energenata vrate na nivo prije rata u Ukrajini, rekao …