Keković: Trgovine nedjeljom neće raditi

Generalni sekretar Unije slobodnih sindikata Crne Gore (USSCG) Srđa Keković kazao je da su prije par dana imali treći u nizu sastanka na nivou socijalnih partnera . Povodo je bio potpisivanje Opšteg kolektivnog ugovora po kojem su se uvele tri novine, a to su uvećanje zarade za prekovremeni rad, dvokratni rad, i uvećanje dnevnice od 80 odsto za rad nedjeljom za sve one u javnom i privatnom sektoru, izuzev onih koji rade u onim djelatnostima gdje je neophodan rad 24 sata. Istakao je da će svi oni koji budu radili nedjeljom u ovom slučaju imati pravo na zamjenski dan tokom radne sedmice.
Kako je naveo, klučna tačka ticala se dijela kod uvećanja zarade za rad nedjeljom.
“Mi smo tražili da to uvećanje bude 100 odsto. To se prvashodno tiče svih u Crnoj Gori koji ne rade u djelatnostima gdje proces mora da teče 24h kao što su zdravstvo, policija i drugi. Na kraju pregovora došli smo do uvećanja zarade na 80 odsto”, kazao je on.
Ističe da je pogrešno shvaćeno da je time što je dogovoreno uvećanje za rad nedjeljom od 80 odsto dogovoreno i da se ponovo uvodi radna nedjelja.
“Uvećanje je bitno za sve druge, a najmanje za trgovinu jer se u trgovini ne radi nedjeljom. Ovakav zakon tiče se onih zapošljenih kojima je radna sedmica takva da im je nedjelja dan odmora, i ako ih na taj dan poslodavac angažuje da rade, u obavezi je da im uveća zaradu za 80 odsto”, kazao je on.
Kao jedan od problema Keković navodi rad nekih subjekata koji uopšte ne moraju da rade nedjeljom, kao što su apoteke, pumpe i kiosci sa štampom.
“Tako su trgovine dobile jednu nelojalnu konkurenciju, jer smo na kraju dobili da pumpe više lice na prodavnice, nego na mjesto gdje se toči gorivo”, kazao je on.

Mediabiro

Provjerite slična mjesta

Pobjeda: Abazović i Joković pripremaju odluku o ulasku Crne Gore u „Otvoreni Balkan“

Abazovićeva vlada koja se nalazi u tehničkom mandatu u narednih 15 dana trebalo bi da …