DPS prihvatio poziv Đurović, prvo protest, pa sjutra dijalog o rješenju političke krize

Demokratska partija socijalista (DPS) odazvaće se pozivu predsjednice Skupštine Danijele Đurović (SNP) za nastavak parlamentarnog dijaloga, koji je ona najavila za sjutra i na kome bi se trebalo razgovarati o rješavanju političke i institucionalne krize.

Teme razgovora biće, kako proizilazi iz izjava predsjednice parlamenta, izbori sudija Ustavnog suda i izbori u pravosuđu, kriza izazvana padom Vlade i izmjenama Zakona o predsjedniku.

Zbog ovog posljednjeg, uprkos najavi da će u srijedu biti na sastanku parlamentarnih stranaka, DPS je pozvao pristalice da večeras dođu na protest koji je najavljen za 18 sati ispred Skupštine Crne Gore.

Poslanik te partije Andrija Nikolić rekao je juče da poziv Danijele Đurović “zakasnio nekoliko sedmica, odnosno mjeseci”: “Politički dogovor ne dolazi preko noći, potrebna je šira akcija, i zavisiće od spremnosti parlamentarne većine. Ukoliko parlamentarna većina ostane pri ovom zakonu, sve gubi smisao”, rekao je Nikolić na pres konferenciji.

“Imajući u vidu da se država nalazi u dubokoj političkoj i društvenoj krizi, smatrala sam neophodnim da ponovo otvorim politički dijalog u kome će učestvovati svi predsjednici parlamentarnih partija u Crnoj Gori. Upitila sam svim predsjednicima dopis za sastanak koji je zakazak za srijedu, u 12 časova. Postupanjem i ponašanjem svih političkih subjekata, došli smo u situaciju gdje, po mom mišljenju, dovodimo u pitanje i bezbjednost u našoj državi. Smatram obavezom svih subjekata da nađemo način za dogovor o vrlo važnim pitanjima koja opterećuju naše društvo”, kazala je Đurovićeva na pres-konferenciji u Skupštini.

Ona je podsjetila da su parlamentarne partije u julu imale sastanak o imenovanjima u pravosuđu, koji je ona organizovala, ali da nakon toga, kako je rekla, nije došlo do realizacije zaključaka.

”Nemamo funkcionalan Ustavni sud i imamo problem oko proglašenja rezultata lokalnih izbora. U posljednje vrijeme se posebno apostofira potreba funkcionalog Ustavnog suda, s obzirom na neka zakonska rješenja. Upravo je to razlog zašto sam ponovo tražila od predsjednika partija da sjednu zajedno i da pronađemo rješenje. Najviše me brine pitanje ugrožene bezbjednosti u Crnoj Gori”, navela je predsjednica Skupštine Đurović.

Provjerite slična mjesta

Oboren pješak kod kružnog toka, prevezen u bolnicu

U saobraćajnoj nezgodi koja se dogodila oko 10,30 časova u Šušanju, u blizini kružnog toka, …