Danas protesti ispred Skupštine: Ulično „krštenje” DPS-a kao stvarne opozicije

Protest građana pod sloganom “Ima nas” biće održan danas u 18 časova ispred zgrade Skupštine Crne Gore, a dobio je podršku i od predsjednika Crne Gore i Demokratske partije socijalista Mila Đukanovića.

– Podrška protestnom skupu čiji je cilj vraćanje kredibiliteta i legitimiteta institucijama i zaštita Crne Gore. Nema opasnijeg podrivanja institucija nego kad se u parlamentu ne poštuje Ustav i ruši ustavni poredak – napisao je Đukanović na Tviteru.

DPS, SDP i SD podržali su taj skup i pozvali birače da izađu ispred Skupštine. Policija je najavila da će snimati okupljanje od 16 do 20 sati.

Mnogi u Crnoj Gori današnje proteste vide kao ulično “krštenje” Demokratske partije socijalista kao stvarne opozicije, iako je zvanični organizator ovog okupljanja Forum slobodnih građana “Luča”.

– Odlučni smo da jasno istupimo kao nosioci aktivnosti koji okupljaju sve koji svojoj državi žele dobro. Niko više nema pravo da ćuti i ostane nijem na ustavnu, ekonomsku i socijalnu anarhiju u Crnoj Gori. Pozivamo sve pojedince, grupe građana, udruženja i političke subjekte da iskažu svoj stav i da se uključe u zajedničko vaninstitucionalno i institucionalno djelovanje – poručili su iz Foruma “Luča”.

Oni su kazali da u Skupštini ne postoji vrednosna većina koja vjeruje i bori se za evropsku budućnost Crne Gore, a da pravno nasilje iskazano kroz ignorisanje potpuno jasnih ustavnih normi, uzrokuje pravnu nesigurnost građana i društva u cjelini.

– Duboka društvena podijeljenost i ekonomska neizvjesnost jedino su što je aktuelna parlamentarna većina prouzrokovala. Pokazalo se da njihovo zlonamjerno djelovanje neminovno dovodi i do socijalnog, ekonomskog i institucionalnog haosa – naveli su oni.

Na protest pozvali su i iz Demokratske partije socijalista, Socijaldemokratske partije, Socijaldemokrata Crne Gore i Liberalne partije.

– Milo Đukanović je ponovo utekao sa protesta svojih pristalica i ostavio ih na cjedilu, kao na Cetinju prošle godine, kao u Nikšiću 13. jula. Dodatno, nije smio, ni on ni bilo ko iz DPS-a da stane iza organizacije protesta nego se sakrio iza neke NVO. DF i njegovi lideri su uvijek svojim imenom i prezimenom stajali iza svakog protesta i preuzimali odgovornost za sve, ali to nije slučaj sa Đukanovićem, koji ponovo pokazuje nedostatak političke hrabrosti – kazao je juče u Skupštini poslanik DF-a Jovan Vučurović.

On je istakao da podržava to da ljudi u Crnoj Gori protestuju.

– Ima mnogo razloga zbog kojih treba protestovati, ali sigurno je da ne treba niko da brani odlazećeg diktatora, koji se ponaša neustavno, i da brani njegovu fotelju i stotine miliona koje je opljačkao od svih građana CG – rekao je Vučurović.

On je rekao da su izmjene i dopune zakona o predsjedniku ustavne i da je zaustavljeno neustavno djelovanje Mila Đukanovića.

Dan

Provjerite slična mjesta

Od početka mjeseca cijena nafte na svjetskom tržištu se snizila za 14 dolara

Od početka mjeseca cijena nafte na svjetskom tržištu doživljava konstantan pad. Neki od razloga su …