Snaženje strateškog partnerstva između Investiciono-razvojnog fonda i Evropske investicione banke

Na sastanku ministra finansija, Aleksandra Damjanovića i izvršne direktorice Investiciono-razvojnog fonda (IRF) Irene Radović sa potpredsjednicom Evropske investicione banke (EIB), Lilyanom Pavlovom i šefom Sektora za Zapadni Balkan i Tursku u okviru EIB Global, Mateom Riveliniem istaknuto je zadovoljstvo kvalitetom dosadašnje saradnje, te dogovoreno dodatno snaženje strateškog partnerstva u oblasti zdravstva, obrazovanja i putne infrastrukture.

Tokom online sastanka dogovoreno je snaženje efikasne upotrebe sredstava EIB-a za mikro, mali i srednji biznis, kao i za ranjive kategorije u uslovima ekonomske i energetske krize.

Ministar finansija, Aleksandar Damjanović je istakao izvanrednu saradnju sa Evropskom investicionom bankom, kao i punu podršku Vlade realizaciji predstojećih i novih projekata, ohrabrivši dodatno snaženje sektorske saradnje kroz otvaranje kancelarije Evropske investicione banke u Podgorici.

Izvršna direktorica IRF-a, Irena Radović je istakla značaj zelene tranzicije i implementacije klimatskih projekata u saradnji IRF-a i EIB-a, kao klimatske banke EU.

Potpredsjednica EIB-a, Lilyana Pavlova izrazila je zadovoljstvo saradnjom, pohvalivši proaktivnost menadžmenta IRF-a u iznalaženju inovativnih i efikasnih modela saradnje, a sve u cilju unaprijeđenja podrške crnogroskoj privredi.  Iskazala je zainteresovanost za dodatno snaženje saradnje u strateškim sektorima u partnertvu sa Vladom Crne Gore.

Potpredsjednica Pavlova je saopštila i spremnost  EIBa da aktivno doprinese oblikovanju zajedničke energetske budućnosti u kontekstu milijarde eura koje je Evropska unija opredijelila zemljama Zapadnog Balkana za prevazilaženje energetske krize, shodno najavi predsjednice Evropske komisije (EK) Ursule fon der Lajen.

Provjerite slična mjesta

Važno saopštenje CBCG i Svjetske banke

„Centralna banka Crne Gore uspješno je obavljala svoju funkciju u prethodnom periodu koga su obilježili …