Novac od ekonomskog državljanstva može biti uložen u autoput

Preko programa ekonomskog državljanstva do sada su na escrow računu, odnosno računu za aplikacije koje su u proceduri, uplaćena preko 243 miliona eura, a kroz takse u budžet Crne Gore skoro 32 miliona eura, čime su u Agenciji za investicije zadovoljni.

Novac sa escrow računa prebacuje se na klasične račune kada Ministarstvo unutrašnjih poslova izda rješenje o prijemu u državljanstvo aplikanta.

Prema nezvaničnim informacijama “Dana”, u Vladi razmišljaju da znatan dio prihoda od ekonomskog državljanstva ulože u nastavak izgradnje autoputa, a o tome će se konkretnije razgovarati već naredne nedjelje.

Kako pokazuju podaci Agencije za investicije, saopšteni za “Dan”, na račun za manje razvijene opštine do sada su uplaćena 24.500.000 eura, a na escrow računima za tu namjenu je 48.800 eura, dok su potencijane donacije za razvoj inovacione politike premašile deset miliona eura.

Evropska unija je u nekoliko navrata izražavala zabrinutost zbog ovog programa, ne dajući posebne zamjerke, osim poluzvaničnih da nije dobro kupovati pasoš i nezvaničnih da je previše Rusa koji dobijaju “crnogorski zlatni pasoš”. U Agenciji za investicije tvrde da su kontrole brojne i da se nikako ne radi o pranju para.

Kako ističe direktor Agencije Mladen Grgić, ako se uzmu u obzir finansijski pokazatelji, možemo biti zadovoljni.

On navodi i da su upoznati sa negativnim stavom EU, zbog čega je Vlada i najavila da neće nastavljati program nakon 31. decembra 2022. godine.

– Novac koji na ovaj način ulazi u Crnu Goru je potpuno čist jer prolazi brojne provjere. Iako razumijemo zabrinutost EU institucija, treba napomenuti da Vlada nije dobila nijednu konkretnu zamjerku koja se tiče dobitnika ekonomskih pasoša, što govori da se radi o izuzetno kontrolisanom procesu. Nakon krize izazvane ratom u Ukrajini, uvedene su dodatne mjere, a s obizrom na broj aplikacija, vjerujemo da se završetkom projekta neće ugroziti investicioni ciklus započet na sjeveru, dok će prikupljena sredstva biti dovoljna za unapređenje infrastrukture – navodi Grgić.

U ovom trenutku primljeno je skoro 1.000 zahtjeva za ekonomsko državljanstvo što bi, ako svi budu prihvaćeni, podrazumijevalo da naš pasoš dobije skoro 4.000 stranih državljana. Inače, najviše zatjeva su uputili ruski državljani, a tu su onda Kinezi, Ukrajinci, Libanci, državljani Južnoafriče Republike…

Koliko novca treba za pasoš?

Aplikant je dužan da izvrši uplatu sa escrow računa na račun namijenjen za razvoj manje razvijenih opština i na račun investitora.

Aplikant može steći crnogorsko državljanstvo ako je izvršio uplatu 15.000 eura, 10.000 po članu porodice za najviše četiri i 50.000 za svakog sledećeg člana. Ako je na escrow račun položio iznos od 100.000 eura za razvoj manje razvijenih opština i 100.000 eura za razvoj inovacione politike. Moguće je i da na escrow račun položi iznos od najmanje 450.000 eura, za projekat u Podgorici ili primorskom regionu ili najmanje 250.000 za projekat u sjevernom ili središnjem regionu.

Zahtjev za dobijanje ekonomskog državljanstva podnosi se preko agenta za posredovanje, a provjeru vrši agent za ocjenu međunarodne podobnosti.

Utvrđuje se i da aplikant i povezana lica nemaju kriminalni dosije u državi porijekla ili državi u kojoj je podnosilac zahtjeva stekao državljanstvo ili boravište, da nije izvršio krivično djelo u Crnoj Gori, nije optužen pred Međunarodnim krivičnim sudom, da se ne nalazi na Interpolovoj ili Europolovoj potjernici, da kompanija u kojima je osnivač nije osuđena za privredne prestupe niti im je zabranjena djelatnost u poslednjih pet godina, da ne predstavlja opasnost po nezavisnost i nacionalnu bezbjednost, da nije optuživan za terorizam i finansiranje terorizma, zločine protiv čovječnosti, da ima dokaz o porijeklu novca…

Poslednjih mjeseci primjetno je da su bogati Rusi Crnogorsko primorje zamijenili turskim, odnosno preorijentisali se na kupovinu nekretnina u toj državi. Zbog sankcija, brojne države su zabranile dolazak ruskih investitora, ali je Turska tome odoljela. U periodu od 7. decembra 2020. do 15. februara 2022. godine preko programa ekonomskog državljanstva Crna Gora je inkasirala više od 73 miliona eura. Od tog iznosa više od 50 miliona uložili su građani Rusije. Vlada Zdravka Krivokapića je dodijelila ukupno 317 počasnih državljanstava, od kojih su čak 293 ekonomska. Za dobijanje turskog državljanstva, potrebna je investicija u nekretnine od 250.000, oročena sredstva od 500.000 dolara u turskim bankama, ili kupovina obveznica u istom iznosu.

Dan

Provjerite slična mjesta

Važno saopštenje CBCG i Svjetske banke

„Centralna banka Crne Gore uspješno je obavljala svoju funkciju u prethodnom periodu koga su obilježili …