Medojević: Jeftina struja za siromašne, a skupa za one koji rudare kriptovalute

Predsjednik “Pokreta za promjene”, Nebojša Medojević, kazao je da politika subvencionisanja svih korisnika elektricne energije nije adekvatan odgovor na globalne poremećaje na energetskom tržištu.

– Ideja da se svi korisnici električne energije subvencionisu preko netržišne cijene električne energije nije dobro ni pravedno rešenje. Na ovaj način veće subvencije u aposlutnom iznosu dobijaju veći potrošači električne energije, koji se sa niskim netržišnim cijenama stimulišu na veću potrošnju. Tarifna politika u uslovima krize treba da destimuliše visoku potrošnju. Posebno ako se radi o nekim potrošačima koji na račun jeftine subvencionisane električne energije prate ekstra profite, kao npr. oni koji “rudare” kriptovalute.  Za veću potrošnju električne energije koja podrazumijeva lični komfor, luksuz , ili visoko profitabilne poslove, cijena električne energije treba da bude tržišna- naveo je Medojević.

Kako je naveo, za ljude koji žive ispod linije ekstremnog siromaštva, EPCG u sradnji sa Vladom treba da obezbjedi besplatan minimalni paket električne energije koji će biti dovoljan za pokrivanje elementarnih potreba jedne porodice, bez grijanja. 

– Očigledno je da je neophodno prilagoditi tarifnu politiku i politiku subvencioniranja kroz netržišnu cijenu električne energije, uslovima globalne energetske krize. Ne može ista cijena struje za Mila Đukanovića koji ima milijarde i za nekog građanina koji živi ispod linije ekstremnog siromaštva ili porodicu koja ima prihode od 450 eur. Na kraju, EPCG je akcionarsko društvo koje posluje po tržišnim principima, ima i manjinske akcionare koje samo zanima vrijednost akcija EPCG i koji mogu pokrenuti akcionarske tužbe za odluke menadžmenta koje ugrožavaju njihove intrese i smanjuju vrijednost kapitala društva i vrijednost akcija. Socijalna politika se vodi preko Vlade i lokalnih samouprava, a ne preko EPCG.  Javni interes je da EPCG obezbjedi redovno i sugurno sndbjevanje električnom energijom građane i privredu. Subvencionisanje potrošača kroz netržišnu cijenu električne energije znači da će gubitke morati da pokrije ili EPCG ili država kao većinski vlasnik- istakao je on.

Poručuje: “Ovaka politika širokog subvencionisanja cijene električne energije mogu dovesti do restrikcija zbog nestašica električne energije koje možda neće uopšte biti u ponudi na berzi , bez obzira na kotacije na berzi”. 

– Zato i Vlada i rukovodstvo EPCG moraju da budu veoma oprezni i da politiku subvencionisanja definišu na pravedan, transparentan i održiv način. Politika cijena treba da zaštiti socijalno najugroženije gradjane, obezbjedi normalno fukcionisanje EPCG, stimuliše štednju i destimuliše neracionalno trošenje energije . Jednačina nije nimalo jednostvna, ali je moguća. Ista subvencionisana cijena za sve nije pravedno, efikasno ni održivo rešenje. Program Evropa Sad je otvorio sezonu populizma i socijalne demagogije koju su građani svesrdno prihvatili , ne razmišljajući o posledicama i troškovima- naveo je Medojević.

Ističe da “ovaj stampedo je sad nemoguće zaustaviti”.

– Sve dok država ne bankrotira. A tada će biti kasno za optimalna rešenja. Tada će morati da se režu troškovi , bez milosti i bez mogućnosti Vlade da utiče na mjere štednje koje će diktirati povjerioci. Sve više i sve brže ulazimo u katastrofalni grčki scenario nekontrolisane javne potrošnje i zaduživanja, koji ima samo jedan epilog- zaključio je on.

Dan

Provjerite slična mjesta

Dvije osobe upale u provaliju, u toku akcija spašavanja

Dana 26.11.2022. godine u 15.15h Služba zaštite i spašavanja je primila prijavu od strane Uprave …