Institut Igalo pred stečajem

Ko iole poznaje predistoriju i prethodne pokušaje privatizacije Instituta “Dr Simo Milošević” u Igalu i aktere, zna da razlozi za nezakonito postupanje Savjeta za privatizaciju i kapitalne projekte nijesu u ekonomskoj sferi, a još manje je to briga pravne sigurnosti i dovođenja ozbiljnih Investitora i kompanija u Crnu Goru. Institut je danas pred stečajem, sa blokiranim računom, neraspoređenim gubitkom većim od 26 miliona eura, ukupnim obavezama koje premašuju 32 miliona eura i više od 600 radnika koji su pred gubitkom posla.

To je za “Vijesti” kazao privrednik Žarko Rakčević čija je kompanija “Vila Oliva”, zajedno sa češkom kompanijom “Philibert.a.s.”, u konzorcijumu bila jedini ponuđač na tenderu raspisanom 18. oktobra 2022. za prodaju većinskog državnog paketa akcija države u Institutu “Dr Simo Milošević” u Igalu. Njihova ponuda proglašena je ispravnom i da zadovoljava tenderske uslove.

Vladin Savjet za privatizaciju i kapitalne projekte, kojim je predsjedavao Duško Marković, odbio je krajem januara 2020. predlog Tenderske komisije, na čijem čelu je bila tadašnja ministarka ekonomije Dragica Sekulić, da se potpiše ugovor sa češko-crnogorskim konzorcijumom.

Upravni sud Crne Gore presudio je u septembru ove godine da je Markovićev Savjet za privatizaciju i kapitalne projekte donio nezakonito rješenje u vezi s prigovorom češko-crnogorskog konzorcijuma kojim je osporena odluka tadašnje izvršne vlasti da obustavi prodaju većinskog paketa akcija države.

Vijesti

Provjerite slična mjesta

Nova vlast krenula sa masovnim partijskim zapošljavanjem u Glavnom gradu, učešće na litijama SPC poželjan uslov

Nova vlast u Podgorici krenula je sa masovnim partijskim zapošljavanjem pa je samo u zgradi …