Vujović: Desetine hiljada nezakonito upisanih birača

Nakon što je preporuka Centra za monitoring i istraživanje (CEMI) o rješavanju problema nezakonito upisanih birača dva puta notifikovana u Izvještaju Evropske komisije za Crnu Goru, predsjednik Upravnog odbora te NVO Zlatko Vujović kazao je Pobjedi da je sada potrebno otići korak dalje i kroz Berlinski proces i proces evropskih integracija usloviti države regiona u daljem napredovanju da bi se to pitanje razriješilo.

U CEMI-ju lobiramo da se kroz Berlinski proces riješi pitanje nezakonito upisanih birača. I to kroz upoređivanje baza biračkih podataka za zemlje koje su članice Berlinskog procesa tako što bi se omogućilo državnim organima tih zemalja da upoređuju i utvrde postoje li duplo upisani birači na nezakonit način – kazao je Vujović za Pobjedu.

MAHINACIJE
U Izvještaju Evropske komisije za Crnu Goru iz 2021. ali i 2022. godine upozorava se da ne postoji sveobuhvatna revizija za povećanje povjerenja javnosti u birački spisak, a naglašava se i da je potrebno da nadležni organi temeljno istraže prethodne tvrdnje o dvostruko registrovanim glasačima u jednoj ili više zemalja regiona.

CEMI je prvi otkrio postojanje duplih birača u biračkom spisku Herceg Novog i Nikšića, ali je angažman te NVO i državnih organa potpuno stao nakon što je Ministarstvo unutrašnjih poslova, pozivajući se na mišljenje Agencije za zaštitu ličnih podataka, obustavilo rad na otkrivanju nezakonito upisanih birača. Procjene su da duplih birača u Crnoj Gori ima nekoliko desetina hiljada.

Vujović smatra da je postupanje MUP-a, ali i Agencije za zaštitu ličnih podataka „u skladu sa političkim zahtjevom da se zataška postojanje velikog broja duplih birača“.

Ne da ih ima tri hiljade koliko smo otkrili, već ih ima na desetine hiljada koji su jednostavno nezakonito u biračkom spisku i koji na kraju opredjeljuju konačnu volju birača iskazanu na izborima – istakao je Vujović.

Provjerite slična mjesta

Dvije osobe upale u provaliju, u toku akcija spašavanja

Dana 26.11.2022. godine u 15.15h Služba zaštite i spašavanja je primila prijavu od strane Uprave …