Viele Euro Geldscheine

Rekordna štednja u bankama, razlog je iznenađujući i zabrinjavajući

Na kraju septembra ukupni depoziti u crnogorskim bankama dostigli su gotovo pet milijardi eura, od čega se na štednju građana odnose 2,32 milijarde eura, dok ukupni depoziti preduzeća iznose 2,64 milijarde eura, pokazuju podaci Centralne banke (CBCG). Rast depozita u posljednje dvije godine nije rezultat rasta povjerenja u bankarski sektor već prije svega nemogućnost da preduzeća svoj novac plasiraju na produktivniji i profitabilniji način, saopštila je Pobjedi direktorica Instituta za strateške studije i projekcije (ISSP) i vanredna profesorica Univerziteta Donja Gorica dr Jadranka Kaluđerović.

Oročeni depoziti iznose 881,2 miliona eura i predstavljaju 17,74 odsto ukupnih depozita, depoziti po viđenju iznose 3,88 milijardi eura i predstavljaju 78,22 odsto, dok sredstva na escrow računu iznose 200,7 miliona eura i čine 4,04 odsto ukupnih depozita – kazali su Pobjedi iz CBCG. Od ukupnog iznosa depozita stanovništva, na depozite nerezidenata se odnosi 709,6 miliona eura. Depoziti stanovništva predstavljaju 45,91 odsto ukupnih depozita. – Oročeni depoziti stanovništva predstavljaju 24,69 odsto ukupnih depozita stanovništva, depoziti po viđenju predstavljaju 75,2 odsto, dok sredstva na escrow računu čine svega 0,11 odsto ukupnih depozita stanovništva – precizirali su iz CBCG.

Rast depozita
U odnosu na kraj prethodne godine, ukupni depoziti bilježe rast od 765,1 milion eura, odnosno 18,21 odsto. Prema podacima CBCG u odnosu na kraj prethodne godine, depoziti stanovništva (rezidenti) bilježe rast od 155,1 milion eura, odnosno 10,96 odsto, dok depoziti nerezidenata bilježe pad od 30,7 miliona eura, odnosno 4,14 odsto. – U odnosu na kraj prethodne godine, depoziti pravnih lica bilježe rast od 625 miliona eura, odnosno 30,96 odsto – saopšteno je iz CBCG.

Direktorica Instituta za strateške studije i projekcije (ISSP) i vanredna profesorica Univerziteta Donja Gorica (UDG) dr Jadranka Kaluđerović navela je da analiza podataka o depozitima ukazuje na to da su se u posljednje vrijeme povećali i depoziti stanovništva ali posebno depoziti privrede odnosno preduzeća.

Ukoliko posmatramo ranije trendove zaključujemo da su depoziti stanovništva već u 2015. godini premašili iznos od jedne milijarde eura dok je sa depozitima privrede to bio slučaj tek prošle godine. Konstantan rast depozita stanovništva može ukazivati na nisku sklonost riziku kao i nedostatak ideja i mogućnosti za profitabilna ulaganja – kazala je Kaluđerović.

Ona smatra da je rast depozita preduzeća prvenstveno posljedica smanjenje privredne aktivnosti zbog kovid-19 pandemije ali i nestabilnih geopolitičkih dešavanja.

Smanjenje privredne aktivnosti a time i mogućnosti za investicije, odnosno ulaganja, doveli su do toga da je novac ostao na računima u bankama i nije upotrijebljen za stvaranje nove vrijednosti u privredi – rekla je Kaluđerović.

Povjerenje
Ona je podsjetila da već duži period stanovništvo i privreda pokazuju značajan nivo povjerenja u bankarski sektor, što je, kako kaže, i očekivano s obzirom na stabilne performanse bankarskog sistema.

Zahvaljujući tome, banke u Crnoj Gori se i oslanjaju na domaće depozite kao na glavni izvor finansiranja kredita. Međutim rast depozita, kojeg smo svjedoci posljednje dvije godine, nije rezultat rasta povjerenja u bankarski sektor već prije svega namogućnosti da preduzeća svoj novac plasiraju na produktivniji i profitabilniji način. Tome u prilog govori i nepromijenjena struktura depozita u kojoj još uvijek depoziti po viđenju imaju mnogo veći udio nego oročeni depoziti – saopštila je Kaluđerović.

Ona smatra da od toga kako će se razvijati ekonomski uslovi zavisi da li će u narednom periodu doći do nastavka rasta štednje.

Provjerite slična mjesta

Oboren pješak kod kružnog toka, prevezen u bolnicu

U saobraćajnoj nezgodi koja se dogodila oko 10,30 časova u Šušanju, u blizini kružnog toka, …