lots of euro bills on the table

Palou: Crnogorskim funkcionerima isplaćeno 10 miliona eura mita

Španac Karles Kolj Palou u svojstvu svjedoka dao je u četvrtak izjavu Specijalnom državnom tužilaštvu (SDT) koje godinama vodi izviđaj u vezi sa korupcionaškom aferom Možura, ukazavši na moguću šemu zloupotreba u trouglu između španske firme “Fersa Energias Renovables”, of-šor kompanije “Cifidex” i malteške državne “Enemalta”, kojoj je prodat projekat za gradnju vjetroelektrane na brdu između Bara i Ulcinja.

Palou, koji je na početku projekta sa Budvaninom Vladimirom Popovićem bio posrednik između “Ferse” i crnogorske Vlade u projektu, kazao je “Vijestima” da iz poštovanja prema SDT-u, koje u tajnosti vodi izviđaj, neće davati podatke o sadržaju izjava koje je dao, ali je naglasio da je vidio “profesionalnost i odlučnost sa kojom se tužilac bavi pitanjem afere Možura”.

Španac tvrdi da je obećao specijalnoj tužiteljki Mariji Raspopović da će SDT-u donijeti papire u vezi sa ugovorom i šemu isplate koja, kako je naveo, pokazuje proviziju od 10.000.000 eura, koja je isplaćena različitim osobama u Crnoj Gori i koja bi prema njegovom mišljenju – “bila ključni dokaz milionske korupcije”.
”U šemi ugovora, jasno su prikazani ljudi koji bi trebalo da naplaćuju proviziju, kao i nedostatak pravne regulative za ugovor od 10 miliona eura, koji se jasno može shvatiti kao grub način korupucije. Iz šeme se može vidjeti ime Milene Popović, kćerke dugogodišnjeg sindikalnog lidera u Crnoj Gori Danila Popovića, kao i predsjednika sada preimenovane ‘Fersa Audax’, koji treba da naplati dva miliona eura od takoreći svoje firme. Možda su ovo sporedna pitanja prije ključnog pitanja cijele ove teme: ko je i kako dozvolio prodaju Možure firmi ‘Cifidex’ kad znamo da je Vlada Crne Gore dala saglasnost za prodaju ‘Enemalti’. A iz registra znamo da je ‘Cifidex’ of-šor kompanija sa akcijskim kapitalom od jednog dolara, koja nije ispunila uslove sa prvobitnog tendera”, kazao je Palou “Vijestima”.

Istraga Europola u slučaju “Možure” pokrenuta je 2015. godine nakon što je zastupnik i lobista u projektu Vladimir Popović poslao pismo Delegaciji Evropske unije u Crnoj Gori, u kojem je ukazao na moguću koruciju u vezi sa investicijom u Crnoj Gori, a potom poslao i opis ukazujući na moguće nelegalne aktivnosti kompanije – iz države članice EU i nekoliko visokih zvaničnika tadašnje Vlade Crne Gore.

Popović i Kolj, kako tvrde, kada su početkom 2015. godine vidjeli šemu isplate, gdje su i zakinuti za obećanih po 800.000 eura za svoj dio posredničkog posla, izašli su iz projekta i prijavili da se sprema korupcija i to mnogo prije nego što je malteška novinarka Dafne Galicia Karuana i počela da istražuje slučaj i preuzimanje projekta od strane Maltežana i Azerbejdžanaca preko nekoliko of-šor firmi.

Vijesti

Provjerite slična mjesta

Smrklo kriptovalutama, svanulo advokatima: “Morate da platite grobara”

Previranja u industriji kriptovaluta potresla su velike berze i dovela do pada vrijednosti digitalne imovine. …