Đukanović vraća zakon, DPS bi na ulicu, URA traži kompromis

Predsjednica Skupštine Danijela Đurović pozvala je sve parlamentarne partije da 22. novembra izglasaju adekvatan broj sudija Ustavnog suda, kako bi on konačno postao funkcionalan, i to vidi kao jedno od rješenja za izlazak iz političke krize u kojoj se nalazi Crna Gora.

Đurović je za “Dan” kazala da je najlogičnije i neophodno da se što prije deblokira rad Ustavnog suda.

Pored trenutno najaktuelnijih tema kao što s izbori i Zakon o predsjedniku, pred Ustavnim sudom su brojne žalbe koje treba riješiti. Jednostavno je nemoguće da pričamo o demokratskim procesima, parlamentarnim i predsjedničkim izborima ako ne deblokiramo rad te institucije – rekla je predsjednica Skupštine za naš list.

Prema nezvaničnim saznanjima “Dana”, već u ponedjeljak će biti zakazan sastanak predstavnika svih političkih partija sa predsjednicom Skupštine kako bi se razgovaralo o mogućim rješenjima.

Iz Skupštine je izglasani Predlog izmjena Zakona o predsjedniku u četvrtak dostavljen predsjedniku Milu Đukanoviću i rok da on potpiše ili odbije potpisivanje tog akta ističe sjutra.

Garčević: Kriza postaje institucionalna

Politička kriza u Crnoj Gori pretvara se u institucionalnu, što može da ima dugoročne negativne posljedice po državu, ocijenio je Vesko Garčević, profesor međunarodnih odnosa na Univerzitetu u Bostonu.

On je kazao da je Crna Gora nakon usvajanja izmjena Zakona o predsjedniku u Skupštini dobila kratku i jasnu poruku od međunarodne zajednice.

– Politička kriza u Crnoj Gori se pretvara u institucionalnu, što može da ima dugoročne negativne posljedice za zemlju – rekao je Garčević u intervjuu agenciji MINA.

On je ocijenio da se kao rješenju za takvu krizu partije većine okreću nedemokratskim metodama koje dodatno produbljuju postojeće probleme.

– Plašim se da se približavamo trenutku kad stvari mogu izmaći kontroli. Umjesto raspleta, imamo stalno nove zaplete – to je kao kad rješavate problem pravljenjem još većeg problema – naveo je Garčević.

On smatra da su predstavnici Evropske unije poslali jasne poruke kad je riječ o spornoj odluci Skupštine.

Prema poslovniku parlamenta, ako Đukanović vrati zakon, Đurović bi bila u obavezi da ga stavi na dnevni red prve naredne sjednice.

Prema Ustavu, Đukanović je dužan da potpiše zakon u roku od tri dana od donošenja, ili da ga vrati Skupštini.

Na drugoj strani, najjača opoziciona stranka, Demokratska partija socijalista, najavljuje masovne demonstracije zbog izglasavanja izmjena Zakona o predsjedniku.

Građanski pokret URA insistira da se dođe do kompromisa. Iz te partije “Danu” su saopštili da smatraju da je neophodno izglasavanje sudija Ustavnog suda kako bi mogli da se nastave demokratski procesi.

Dan

Provjerite slična mjesta

Uspješno završeni važni projekti u putnoj infrastrukturi na teritoriji opštine Pljevlja

Potpredsjednik Vlade za regionalni razvoj i ministar kapitalnih investicija mr Ervin Ibrahimović boravi danas u …