PKCG sa američkim privrednicima: Saradnja u sektorima IT i čistih tehnologija


Privredna komora Crne Gore, Ambasada Sjedinjenih Američkih Država i Američka privredna komora organizovali su 4. novembra bilateralne razgovore predstavnika crnogorskih i američkih kompanija u hotelu Hilton.
U radu skupa učestvovala je i ambasadorka SAD Džudi Rajzing Rajnke.
Bilateralni razgovori, njih više od 60, realizovani su u okviru prve posjete trgovinske misije SAD našem regionu u posljednjih 20 godina, čiji je cilj bio da okupi ključne donosioce ekonomskih odluka, identifikuje poslovne mogućnosti i pokrene razgovore sa istaknutim poslovnim partnerima u strateškim sektorima: IT, energetike i čistih tehnologija. Trgovinska misija poslužila je kao korak u daljem razvoju ekonomske saradnje SAD i Crne Gore.
U razgovorima su učestvovali predstavnici više od 40 crnogorskih kompanija iz navedenih oblasti, ali i trgovine, turizma, konsultantskih usluga i drugih.
Predstavnici 20 američkih kompanija bili su u prilici da se upoznaju sa potencijalnim partnerima iz Crne Gore, te ponude svoje usluge i proizvode. Jedan broj njih već posluje na našem tržištu, ima svoja predstavništva i sarađuje sa lokalnim distributerima.
Riječ je o stručnjacima sa velikim iskustvom koji prenose državama i kompanijama IT rješenja i znanja, iz multinacionalnih korporacija koje razvijaju inovativna rješenja, mrežni hardver, softver, telekomunikacionu opremu i druge usluge i proizvode, i lideri su u oblasti javne bezbjednosti, vještačke inteligencije, obnovljivih izvora i skladištenja energije. Među njima su u misiji bili i visoki predstavnici giganata kao što su IBM, Motorola Solutions, Cisco Systems, SAS Institute, Adtran, AlPha Technologies, AerialZeus, Oracle, Honeywell, Schweitzer Engineering Laboratories i druge.
Događaj je takođe ponudio uvid u IT i energetski sektor, kao i razgovore regionalnih i stručnjaka iz SAD o tome kako se suočiti, prilagoditi i odgovoriti na novu globalnu perspektivu.
Potpredsjednik Privredne komore Nikola Vujović je kazao da ovaj B2B događaj predstavlja dodatni korak u zbližavanju poslovnih zajednica dvije države, uz ocjenu da partnerstva među biznisima podrazumijevaju povezanost među narodima i državma, te bliskost vrijednosti kojima teže.

Važno je jačati saradnju na svim poljima, naročito u područjima kritične infrastrukture – a to su danas energetski i ICT sektor. Današnja ekonomska situacija, uzrokovana COVID-om, a dodatno usložena ruskom agresijom na Ukrajinu, stavlja energiju u fokus. A upravo je energetika jedan od najvećih potencijala za razvoj Crne Gore – posebno čisti izvori energije – kazao je Vujović.
On je istakao da je poslovna zajednica u Crnoj Gori svjesna nužnosti diverzifikacije ruta i izvora u energetici.
Prema njegovim riječima, današnje stanje energetskog sektora u Evropi pokazuje koliko je zavisnost od jednog izvora ili trase podložna zloćudnom uticaju, što upozorava da više ne smije biti pogrešnih procjena strateških pravaca razvoja – posebno kritične infrastrukture.

Tu vidim značajan potencijal za SAD i američke investicije, pružanje podrške i saradnje s crnogorskim kompanijama, postizanje cilja većeg učešća čiste energije u našem energetskom miksu – rekao je potpredsjednik Komore.
On je podsjetio da je regulatorni okvir u oblasti energetike u Crnoj Gori skoro 100% usklađen sa propisima EU, da naša zemlja ima značajan potencijal za razvoj obnovljivih izvora energije i vrlo dobro razvijenu mrežu interkonekcija, pri čemu je posebno istakao podmorski kabl prema Italiji.

Sve ovo znači da Crna Gora može postati regionalni HUB za ovu vrstu ulaganja. Kada govorim o diversifikaciji ruta i izvora, mislim i na mogućnost koriščenja potencijala lučkog područja u Baru, kao i izgradnje manjeg LNG terminala – naglasio je on.
Izrazio je očekivanje da će plodni razgovori privrednika omogućiti novo partnerstvo između crnogorske i američke poslovne zajednice, te iskazao spremnost Privredne komore da i dalje bude partner u ovim aktivnostima.
Milan Marić, direktor S&T Montenegro, ocijenio je da je ICT najperspektivniji sektor u ovoj zemlji.

ICT je prepoznat kao najvažnija oblast ekonomskog razvoja u Crnoj Gori, koji horizontalno povezuje sve sektore naše privrede. Rast ICT-a iznosi oko 30 odsto godišnje i to su podaci prije aktuelne ratne krize u Ukrajini, dok je sada još i veći. Hvala vam što ste to prepoznali i što razgovaramo kako da valorizujemo ove potencijale. Hajdemo zajedno u taj poduhvat – rekao je Marić.
Moderator skupa bio je Walter Andonov iz Ambasade Sjedinjenih Američkih Država.

Provjerite slična mjesta

Dvije osobe upale u provaliju, u toku akcija spašavanja

Dana 26.11.2022. godine u 15.15h Služba zaštite i spašavanja je primila prijavu od strane Uprave …