Naša posla: U fabriku uloženo dva miliona eura, a radila samo dva dana

Odgovor na pitanje da li su investitori na odgovarajući način iskoristili podsticajne mjere Vlade Crne Gore za oživljavanje privrede na sjeveru države javnost, uglavnom, nikada nije dobila. To se, između ostalog, odnosi i na dešavanja vezana za fabriku armaturnih mreža, koja je 2012. godine instalirana u pogonima nekadašnje kompanije “Obod” na Rudešu.

Ta fabrika, koju je otvorila beogradska kompanija “Europolis” je i pored milionskih ulaganja i kreditnog podsticaja tadašnjeg Investiciono razvojnog fonda i podrške lokalne uprave radila svega dva dana. To se desilo iako je u razvojnim dokumentima Vlade Crne Gore oživljavanje proizvodnje u Industrijskoj zoni Rudeš naznačeno je kao strateški prioritet za opštinu Berane, uz naznaku da je za tako nešto neophodno stvoriti uslove za privlačenje stranih i domaćih direktnih investicija.

Prilikom otvaranja fabrike iz “Europolis” su isticali da je za početak proizvodnje na Rudešu angažovao dvadesetak radnika i da će taj broj u narednom periodu biti znatno veći.

Uložili smo oko dva miliona eura za sanaciju čitavog objekta i za nabavku neophodnih proizvodnih postrojenja. To su zaista značajna ulaganja, koja će se, sigurno, pokazati kao opravdana, jer mi planiramo da ubrzo pokrijemo kompletne potrebe crnogorskog tržišta kada su armaturne mreže u pitanju – naglasio je Vladan Zečević, vlasnik “Europolisa” prilikom otvaranja fabrike na Rudešu.

Niko nije ispitivao tokove novca

Veselin Radičević podsjeća da niko zvanično nije saopštio da li su ispitivani tokovi novca koji su pratili otvaranje fabrike armaturnih mreža u Beranama

-Ako neki investitor uloži dva miliona eura u cilju otvaranja proizvodnog pogobn i za tako nešto dobije podršku države, a onda ga zatvori nakon par dana to ukaziuje da se radi o sumnjivim poslovima. Nadležni su zaboravili da ispitaju tokove novaca, a zvaničnici da priznaju da su brojni investitori, uz posredovanje Vlade, uzimali milionske kredite za pokretanje proizvodnje na Rudešu i da su nakon toga fabričke pogone prodavali u staro gvožđe. Umjesto toga poručivali su da država nudi pomoć, ali da je odziv investitora mali – naglasio je Radičević.

Međutim, odmah nakon probnog rada mašine iz novotvorene fabrike na Rudešu su izmještene u nepoznatom pravcu, bez ikakvog objašnjenja zašto je to urađeno. Odgovora nije bilo ni od zvaničnika, iako je, otvarajući ovu fabriku, tadašnji premijer Igor Lukšić naveo da je to jedna od prvih investicija na Rudešu koja je, zahvaljujući podsticajima države i lokalne uprave, trasirala put za otvaranje novih proizvodnih linija u beranskoj opštini. Bez zvaničnog odgovora se ostalo bez obzira što su tadašnji predsjednik opštine Vuka Golubović i vlasnik “Europolisa” potpisali ugovor kojim je pomentoj firmi na korišćenje, za period od deset godina, ustupljen prostor na Rudešu.

Jedan od predstavnika bivših beranskih radnika Veselin Radičević tvrdi da i pomenuti slučaj potvrđuje da je država krajnje neozbiljno tretirala problematiku koja se tiče oživljavanja privrede na sjeveru Crne Gore.

–I na ovom primjeru smo se uvjerili da je država pala na ispitu po pitanju oživljavanja beranske privrede – zaključio je Radičević.

Dan

Provjerite slična mjesta

Oboren pješak kod kružnog toka, prevezen u bolnicu

U saobraćajnoj nezgodi koja se dogodila oko 10,30 časova u Šušanju, u blizini kružnog toka, …