Ako kupujete automobil, pripazite na važnu promjenu koju su uveli proizvođači

Kupci kojima se ovo ne sviđa mogu odustati od kupovine.

Rokovi isporuke automobila postaju sve duži. U međuvremenu cijene sirovina rastu zbog inflacije i energetske krize – proizvođači automobila više ne mogu u dugom periodu isporuke izračunati profitiraju li i dalje od automobila koji su šest mjeseci ranije prodali za određenu cijenu. Zato ostavljaju mogućnost naknadnog poskupljenja.

Njemačke premium marke su u prvom planu, izvještava specijalizirani časopis Automobilwoche. BMW jamči obećanu cijenu vozila samo ako između sklapanja ugovora i isporuke automobila prođe maksimalno četiri mjeseca, a tako je i s Mercedesom. Ako isporuka potraje duže, cijena će rasti u skladu s aktualnim cjenicima. Kupci kojima se ovo ne sviđa mogu odustati od kupovine. Kod Mercedesa, pak, samo ako je automobil skuplji više od tri posto.

Cjenici se sada usklađuju nekoliko puta godišnje, kod VW-a dva do tri puta, svaki put cijene rastu za oko tri posto. Budući da se na skupim automobilima može zaraditi relativno više novca, sve više osnovnih modela nestaje s tržišta.

U Kiji, na primjer, postoji jamstvo cijene od sedam mjeseci između sklapanja ugovora i isporuke, prenosi Revija HAK-a.

Poslovni.hr

Provjerite slična mjesta

RADONJIĆ: Sudu nije predata optužnica protiv Injac

Optužnica protiv bivše ministarke odbrane Olivere Injac nije predata Višem sudu, već je postupak pred …