Uljarević: Nesagledive su posljedice usvajanja izmjena Zakona o predsjedniku


Posljedice usvajanja izmjena Zakona o predsjedniku, iz ovog ugla, nesagledive su po Crnu Goru i već ozbiljno zakočene procese demokratizacije i evropeizacije, na što ukazuju i brojne reakcije izražene zabrinutosti sa najrelevantnijih međunarodnih adresa, ocijenila je za Pobjedu izvršna direktorica Centra za građansko obrazovanje Daliborka Uljarević.

Ona je ukazala da kršenja Ustava kojem je ranije pribjegavala i vlast Demokratske partije socijalista u nekoliko slučajeva, poput, kako je kazala, trećeg mandata Filipu Vujanoviću, Vesni Medenici ili produženju mandata članovima Sudskog savjeta iz reda uglednih pravnika, ne može i ne smije biti opravdanje za kršenje Ustava i zakona od strane nove većine.

NEUSTAVNOST
Neustavnost je neustavnost, kazala je i poručila da se to ne može sada ničim relativizovati.

DPS plaća danas ceh onog što su radili, ali mene brine što ceh plaća i što će nastaviti da plaća čitava Crna Gora ako novi donosioci odluka misle da ih Ustav ne obavezuje i da partikularne interese treba rješavati kroz flagrantno kršenje tog najvišeg pravnog akta koji bi trebao da im bude Sveto pismo, da se izrazim jezikom koji je mnogima u tim strukturama bliži – naglasila je Uljarević.

Upitala je i što je sljedeće i hoće li se nekim novim zakonskim aktima mijenjati ustavno određenje izbora sudija Ustavnog suda, članova Sudskog savjeta ili vrhovnog državnog tužioca i time i dalje gaziti po vladavini prava.

Dijalog lidera parlamentarnih stranaka o izlasku iz ove teške i trajuće političke krize bi, po mom sudu, morao biti put ka stvaranju minimalne normalnosti, jer je Crna Gora danas nestabilna i nefunkcionalna država – ocijenila je Uljarević.

Smatra da se, ukoliko se ova situacija intenzivira, otvaraju i bezbjednosni rizici.

Primarnu odgovornost uvijek nosi vladajuća većina. Zato je oštrica kritike bila na DPS-u dok su bili vlast, kao što sad mora biti na onima koji su danas vlast. Brine sljepilo, frustracija i nezrelost političkih aktera, a prije svega onih koji su u Vladi, ali i mnogih u Skupštini – naglasila je sagovornica Pobjede.

Ukazala je i da nema kvalitativne promjene kroz urušavanje bazičnih demokratskih principa i institucija, a čini se, dodala je, i da neki u parlamentarnoj većini koja je izglasala ovakav zakon o predsjedniku vjeruju da za njih nema granica.

Konačno, da bi taj dijalog uspio moraju se odluke donositi u interesu države Crne Gore, a ja se bojim da se nekim procesima više ne upravlja iz Crne Gore, odnosno da pojedini funkcionalno važni akteri u Crnoj Gori ne razmišljaju niti autonomno niti racionalno – kazala je Uljarević.

Da se procesima ne upravlja u Crnoj Gori, smatra i politički analitičar Zlatko Vujović.

INTERNACIONALIZACIJA
On je za Pobjedu ocijenio da sadašnja parlamentarna većina sprovodi agendu zvaničnog Beograda koji je ključni saveznik zvanične Moskve, ali i istakao da su gotovo svi njihovi potezi usaglašeni sa interesima zvanične Moskve i Rusije.

U takvoj situaciji proruske snage su preuzele kontrolu nad vojnim i obavještajnim sistemom Crne Gore. To je jedan veliki alarm iz razloga što zapadne zemlje više nemaju partnera u vlastima Crne Gore – smatra Vujović.

Govoreći o konkretnim izmjenama Zakona o predsjedniku, Vujović je kazao da je očigledno da sadašnja većina pokušava, sa jedne strane, da primora predsjednika da prekrši Ustav, a ako to ne uspije onda da pokuša da eventualno, u krajnjem ishodu, i smijeni predsjednika i pored toga što ne postoji funkcionalni Ustavni sud.

Provjerite slična mjesta

Mrdović: Na EU putu Crne Gore godine su odavno postale samo broj

Piše: Ines Mrdović  Od davne 2008. godine, kada je Crna Gora aplicirala za članstvo u …