Mugoša: Medenica nije uticala na presudu za „Državni udar”

Kandidat za funkciju vrhovnog državnog tužioca (VDT) Suzana Mugoša kazala je juče da je odluka Apelacionog suda o ukidanju presude u predmetu „Državni udar“ nezakonita i da odstupa od dosadašnje sudske prakse u svakom smislu. Prema njenim riječima, taj sud se pozvao na to da je prvostepeni sud učinio povredu krivičnog postupka.

– Ako nađete da presudu treba ukinuti zbog bitne povrede postupka, morate da ukažete u čemu se sastoji bitna povreda postupka i uputite prvostepeni sud na koji način da ispravi tu presudu. U ovom slučaju da li preciziranje vremena kriminalne organizacije jeste povreda postupka ili nije, neka odlučuje neko drugi – kazala je Mugoša na jučerašnjem kontrolnom saslušanju kandidata za vrhovnog državnog tužioca.

Odgovarajući na pitanja Predraga Bulatovića da li je pročitala rješenje Apelacionog suda kojim je ukinuta presuda koju je donijela i kako gleda na činjenicu da je donijeta odluka da se ponovno suđenje obavi pred izmijenjenim sudskim vijećem, navela je da je presudu donijelo tročlano vijeće koje je slučaj tretiralo kao krivičnopravni, a ne političkopravni događaj.

Kovačević: Tužilaštvo mora biti transparentnije

Upitan koji je stepen transparentnosti tužilačke organizacije potreban da bi građani bili upoznati sa onim što se radi, a da to ne pređe granicu da se svaki dan sluša o nekim predmetima, Kovačević je odgovorio da tužilaštvo mora naći mjeru, jer javnost ima pravo da zna.

– Postoje organičenja kako tužilaštvo mora da informiše, ali mislim da bi sada, za razliku od nekih drugih zemalja, moralo biti aktivnije u tom pravcu. To je organ koji se stalno napada, možda i sa razlogom, ali nedavanje pravih informacija dovelo je do toga da sad javnost smatra da je to organ koji ne odgovara društvenoj stvarnosti – rekao je Kovačević.

Ona tvrdi da njom niko nikada nije upravljao, da je politika ne interesuje i da bi istu odluku donijela ko god da je bio optužen.

Odgovarajući na pitanja Jovana Vučurovića (DF) na koji način je Vesna Medenica uticala na presudu u predmetu „Državni udar“ i da li je davala instrukcije, ona je kazala da tadašnja predsjednica Vrhovnog suda ni na koji način nije uticala na odluku i da je u ovom postupku pomogla time što je obezbijedila još jednu klimu i štampač, da bi izašla u susret advokatima da dobiju zapisnike odmah nakon pretresa.

– To je sva podrška Medenice u predmetu „Državni udar“ – tvrdi Mugoša.

Istakla je da nije dio nikakve kriminalne grupe, ni političke, ni bilo koje druge, i poručila Vučuroviću da ako ima takve sumnje to dokaže na sudu.

Dan

Provjerite slična mjesta

Oboren pješak kod kružnog toka, prevezen u bolnicu

U saobraćajnoj nezgodi koja se dogodila oko 10,30 časova u Šušanju, u blizini kružnog toka, …