Vučinić: Tražićemo da država uzme bolnicu Meljine u zakup

Skupštinska Komisija za kontrolu postupaka privatizacije tri sata je raspravljala o bolnici Meljine, ali rješenje za problem te privatne zdravstvene ustanove nije nađeno. Poslanici su nakon tri sata rasprave trebali da predlože i usvoje zaključke u vezi sa bolnicom Meljine, ali to juče nisu uradili. Prema nezvaničnim saznanjima, dogovor o zaključku opstruisali su predstavnici opozicije. Poslanici DPS-a juče nisu ni prisustvovali sjednici Komisije.

Predsjednik Komisije Maksim Vučinić kazao je “Danu” da je njegov predlog zaključaka da Komisija pozove Vladu da proglasi javni interes nad PZU Opšta bolnica Meljine u stečaju.

– Uz preduslov da se ta bolnica odrekne pružanja komercijalnih usluga, da se bolnica Meljine u stečaju uzme u zakup od strane javnog zdravstvenog radi obezbjeđivanja potrebnih bolničkih kapaciteta i poboljšanja kvaliteta zdravstvenih usluga, kazao je Vučinić.

Takođe, kako je naveo, Komisija će uputiti apel Višem sudu da razmotri pitanje da li i dalje stoje razlozi za postojanje privremene mjere obezbjeđenja kri-s. br. 4/09 od 9.9.2019. godine, jer egzistiranje te privremene mjere u pravnom poretku onemogućava funkcionosanje PZU Meljine u stečaju a samim tim i pružanje zdravstvne zaštite građanima.

– Nadam se da će zaključci biti doneseni čim budemo imali kvorum za sjednicu u narednim danima, poručio je Vučinić.

Na tročasovnoj sjednici više se pričalo o privatizaciji i stečaju, kao i detaljima koji su pratili ta dva postupka, nego o rješenjima za funkcionisanje bolnice Meljine.

Advokat Atlas grupe Milovan Milošević kazao je da je vlasnik Duško Knežević i konzorcijum oko kompleksa Meljine spreman da se nađe rješenje, ali da je kroz stečaj nemoguće riješiti ovo pitanje.

– Mi smo ponudili tri rješenja i nikakav odgovor nismo dobili od Ministarstva finansija, Ministarstva zdravlja i opštine Herceg Novi. Stečajni postupci Meljine kompleksa i bolnice Meljine doveli su zdravstvenu ustanovu u tešku poziciju. Za Meljine kompleks smo predložili plan reorganizacije. Mogla je da se odradi reorganizacija i izlazak iz stečaja, ali stečajni upravnik Saša Zejak i izvršna direktorica Olivera Elez Mihajlović nisu ništa uradili tim povodom. Dakle, Meljine kompleks da iz stečaja izađe Meljine kompleks, pa bolnica i nakon toga će se vrlo jednostavno postići sporazum, rekao je Milošević na jučerašnjoj sjednici Komisije.

Kazao je i da kupovina bolnice od strane države nije rješenje, jer će se vlasnici morati namiriti kroz arbitražu.

Državni sekretar Ministarstva finansija (MF) Miloš Medenica rekao je da će Vlada imati brzu reakciju čim se steknu zakonski uslovi da pomogne. Bolnica Meljine je, kako je naveo, u sistemu javnog zdravstva, kroz ugovor sa Fondom zdravstva koji je neadekvatan i čije su fakture nedovoljne za funkcionisanje bolnice.

– Iz Agencije za zaštitu konkurencije i zaštitnica imovinsko-pravnih interesa Crne Gore kazali su da pomoć koja bi se dala bolnici ne bi bila u skladu sa zakonom. Kad se steknu zakonski uslovi, bićemo spremni da reagujemo. Vraćanjem u državno vlasništvo država bi mogla da pomogne bolnicu. Tražimo rješenje, ali isključivo u skladu sa zakonom, poručio je Medenica.

Dan

Provjerite slična mjesta

Radojičić: Distrikt Srbija i Crna Gora potpisao sporazume sa Južnom Afrikom, Bocvanom, Mozambikom i Esvatini

Guverner Rotari Distrikta Srbija i Crna Gora Aleksandar Radojičić prisustvovao je sa svojim timom na …