Sindikat traži veće plate za upravu i pravosuđe

Sindikat uprave i pravosuđa Crne Gore traži povećanje plata za oko 20.000 zaposlenih u državnoj i lokalnim upravama, a po uzoru na povećanje zarada u prosvjeti i zdravstvu.

Predsjednik Sindikata uprave i pravosuđa Nenad Rakočević, u Jutarnjem programu TVCG, kazao je da je njihov glavni zahtjev uvećanje zarada, koje su, kako dodaje dovedene na nivo socijale.

“Zarada koju trenutno primamo ne dozvoljavaju život jedne porodice od jedne plate, svi moraju da dodatno rade. Plate kod nas su trenutno najmanje u države i nijesu se povećavale od 2016, ako ne računamo program “Evropa sad”. Vrijeme je da se uvećaju plate državnim službenicima i namještenicima, jer one nijesu najmanje u državi, nego i u čitavom regionu”, kazao je Rakočević.

On je kazao da u državnoj upravi i dalje ima političkog zapošljavanja i nepotizma.

Članica GO Sindikata uprave i pravosuđa Crne Gore Vesna Gajević, kaže da su vlade u prethodnih godina ignorisale svoje zaposlene.

“Mi smo vidjeli da u drugim granam kreću priče o povećanja zarada, konkretno i u prosvjeti”, navela je Gajević.

Pregovori o Granskom kolektivnom ugovor su, kako kaže, u toku.

Podsjeća da su njihovi zahtjevi da zaposleni u državnoj upravi do načelnika, odnosno “grupa D” budu prebačeni u Granski kolektivni ugovor, kako bi mogli da traže povećanje plata po uzoru na prosvjetu i zdravstvo.

“Mislim da državna uprava ne bi trebalo da bude izostavljena iz tih namjera da i mi živimo bolje, vrijeme je da i mi tražimo bolje uslove”, poručila je Gajević.

Kaže da od Vlade ne dobijaju odgovore.

“Vlada će od nas dobiti odgovor, ako ne bude dogovora o povećanju plata, mi ćemo odgovor poslati, ali mislim da pitanje treba riješiti dijalogom”, kazala je Gajević.

RTCG

Provjerite slična mjesta

Oboren pješak kod kružnog toka, prevezen u bolnicu

U saobraćajnoj nezgodi koja se dogodila oko 10,30 časova u Šušanju, u blizini kružnog toka, …