PKCG posvećena stvaranju boljeg ambijenta za javne nabavke

Privredna komora posvećeno radi na stvaranju boljeg ambijenta za javne nabavke u Crnoj Gori kako bi se osiguralo što uspješnije učešće privrednika na tenderima.

Delegacija Svjetske banke posjetila je danas Privrednu komoru Crne Gore u cilju upoznavanja sa funkcionisanjem sistema javnih nabavki u našoj državi.

Predstavnici Komore, na čelu sa potpredsjednikom Nikolom Vujovićem, istakli su neophodnost stavljanja u ravnopravan položaj ponuđača i izvodjača radova na tenderima koji po prethodnom Zakonu o javnim nabavkama nijesu mogli da budu tretirani kroz modalitet uvećanja ugovorene sume do 20 odsto, a jednako ih pogadjaju efekti bitno promijenjenih okolnosti usljed skoka cijena na tržištu.

Tokom sastanka istaknuto je zalaganje Privredne komore za stvaranje osnova u novom Zakonu o javnim nabavkama koji bi omogućio i donošenje metodologije po uzoru na takozvane klizne skale. Time bi se doprinijelo nesmetanoj realizaciji ugovorenih poslova u uslovima promjene cijena inputa usljed ekonomske krize i drugih tržišnih nestabilnosti.

Ukazano je na potrebu dodatnog informatičkog jačanja i zaštite portala eNabavke, čiji su efekti u prethodnom periodu predstavljali olakšanje za privredne subjekte kao ponuđače.

Ocjena predstavnika Svjetske banke je bila da su dragocjeni iskustvo, eskpertiza i uloga Privredne komore u praćenju i analiziranju sistema javnih nabavki i ukazivanju na izazove i potencijalna rješenja, dok je iz krovne asocijacije crnogorske poslovne zajednice potvrđeno da će ova tema biti u vrhu prioriteta njenih stručnih službi, sa ciljem dostizanja što većeg nivoa kvaliteta kako u zakonodavnom okviru tako i u operativnoj izvedbi.

Provjerite slična mjesta

Mrdović: Na EU putu Crne Gore godine su odavno postale samo broj

Piše: Ines Mrdović  Od davne 2008. godine, kada je Crna Gora aplicirala za članstvo u …