Gorjanc Prelević: Izmjene Zakona o predsjedniku su neustavne

Usvojene izmjene i dopune Zakona o predsjedniku Crne Gore protivne su Ustavu, jer je Ustavni sud (US) već jednom ocijenio da je neustavno preuzimanje ovlašćenja i dopunjavanje odredbi Ustava u tom smislu zakonom ili drugim aktom niže pravne snage.

To je “Vijestima” kazala pravnica i izvršna direktorica Akcije za ljudska prava (HRA), Tea Gorjanc Prelević.

Ona podsjeća da je US u odluci iz jula 2014. godine, po inicijativi HRA za ocjenu ustavnosti Poslovnika Skupštine kojim je bio uveden treći krug glasanja za izbor vrhovnog državnog tužioca (VDT), utvrdio da je “Ustavom isključena mogućnost da se bilo kojim aktom nižim od Ustava, pa dakle ni zakonom, a još manje drugim propisom ili opštim aktom, mijenjaju ili proširuju ustavni principi i načela”.

Takođe, US je, dodaje, ocijenio i da “ustavna struktura države ne smije biti narušena ‘uzurpacijom ovlašćenja’, koja se ogleda u preuzimanju ovlašćenja i dopunjavanju odredbi Ustava”.

”U konkrentnom slučaju, izmjenama Zakona o predsjedniku predviđeno je da će se u slučaju da predsjednik države ne izvrši svoje dužnosti u pogledu izbora mandatara, mandatarom smatrati ‘kandidat koji ima podršku većine od ukupnog broja poslanika u Skupštini…’ Na ovaj način je ovlašćenje predsjednika za izbor mandatara, koje je imperativno propisano Ustavom, preusmjereno na Skupštinu, odnosno skupštinsku većinu”, objašnjava Gorjanc Prelević.

Vijesti

Provjerite slična mjesta

Mrdović: Na EU putu Crne Gore godine su odavno postale samo broj

Piše: Ines Mrdović  Od davne 2008. godine, kada je Crna Gora aplicirala za članstvo u …