Damjanović sa ambasadorima: Prioriteti Vlade – stabilne javne finansije i ubrzavanje integracionog puta

Na današnjem radnom sastanku ministra finansija, mr Aleksandra Damjanovića i ambasadora zemalja članica Evropske unije i šefice Delegacije EU u Crnoj Gori, Kristine Oane Popa, razgovarano je  o izazovima sa kojima se na finansijskom planu suočava crnogorska ekonomija, usljed globalnih ekonomskih i unutrašnjih političkih neizvjesnosti.

Ministar Damjanović istakao je da je Vlada Crne Gore, u veoma zahtjevnim okolnostima, sa ekonomskog aspekta, uspjela da obezbijedi apsolutnu stabilnost javnih finansija, kao i da odgovorno  pristupa strategiji obezbjeđenja finansijske održivosti  za predstojeću 2023. godinu.

Ministar Damjanović kazao je da se politička nestabilnost i globalna neizvjesnost neminovno odražavaju na novu investicionu paradigmu i finansijske tokove, te da nastoji da resor kojim rukovodi bude van dometa dnevne politike, sa ciljem očuvanja uravnoteženog finansijskog okvira.

Ministar je evrospkim partnerima poručio da Crna Gora, u skladu sa ubjedljivo većinskim opredijeljenjem građana, ostaje privržena evropskom putu, kao i da je potrebno uskladiti političku i ekonomsku agendu, naročito u pogledu diverzifikacije investicija, odnosno povećanja prisutnosti kredibilnih investitora iz EU zajednice.

Ambasadori zemalja članica, zajedno sa šeficom Delegacije EU, ambasadorkom Popom, pozdravili su napore Ministarsrtva finansija da se održi finansijska stabilnost, kao i nastojanje da se preduprijedi eventualno prelivanje političke i institucionalne krize na dalju održivost javnih finansija.

Zajednička je ocjena da je institucionalna i unutrašnja stabilnost društva neophodan preduslov finansijske stabilnosti i jačanja ugleda Crne Gore na međunarodnom investicionom tržištu, kao i da je upravo postizanje političkog konsenzusa potrebno kako bi se poboljšala pregovaračka pozicija Crne Gore i ubrzao njen evropski put.

Provjerite slična mjesta

Pobjeda: Abazović i Joković pripremaju odluku o ulasku Crne Gore u „Otvoreni Balkan“

Abazovićeva vlada koja se nalazi u tehničkom mandatu u narednih 15 dana trebalo bi da …