Američke kompanije zainteresovane za energetiku i saobraćaj

Danas je u hotelu Hilton održan sastanak potpredsjednika Vlade za regionalni razvoj i ministra kapitalnih investicija  Ervina Ibrahimovića sa predstavnicima kompanija iz Sjedinjenih Američkih Država u okviru zvanične trgovinske misije u Crnoj Gori, koja se održava u periodu 3. i 4. novembra 2022. godine u Podgorici.

Sastanak je otvorila Nj.E gospođa Džudi Rajzing Rajnke, abasadorka SAD u Crnoj Gori.

Današnjem radnom susretu su prisustvovali predstavnici 24  kompanije iz oblasti savremenih tehnologija i energetike iz Sjedninjenih Američkih Država. Fokus trgovinske misije stavljen je na strateški važne sektore u Crnoj Gori, gdje su oblasti savremenih tehnologija i energetike propoznati kao ključno područje za potencijalne investicije.

Ministar Ibrahimović na početku sastanka se osvrnuo  na značaj implementacije savremenih tehnologija u cilju uspostavljanja održivog i inkluzivnog razvoja, što je jedan od ciljeva Vlade Crne Gore.

„Država mora da pronalazi efikasne načine povezivanja državne uprave, privrede, akademske zajednice i civilnog sektora u cilju unapređenja javnih politika u ovoj oblasti i ostvarivanja boljih rezultata na polju komercijalizacije naučnog istraživanja. Inovacije su jedan od najvažnijih prioriteta razvoja evropskih zemalja, što je i jasno prepoznato kroz Strategiju pametnog i održivog razvoja, Strategijom razvoja saobraćaja Crne Gore. Orijentacija ka tehnološkom razvoju i primjeni savremenih informacionih rješenja, koji su osnova zelene tranzicije podrazumijeva promjenu u više sfera: obrazovanju, politici zapošljavanja, organizaciji života pojedinca i poslovnih sistema, te menadžmentu poslovnih procesa“ istakao je Ibrahimović i dodao

„ Kao četiri prioritetne oblasti za razvoj Crne Gore prepoznati su: održiva poljoprivreda i lanac vrijednosti ishrane, energija i održiva životna sredina, održivi i zdravstveni turizam i IT tehnologije.“

Poseban fokus na sastanku sa američkim privrednicima stavljen je na projekte iz oblasti saobraćaja i energetike u Crnoj Gori i regionu Zapadnog Balkana. Sa tim u vezi, ministar Ibrahimović je istakao da se Crna Gora jasno opredjeljuje za implementaciju najsavremenijih tehnoloških rješenja u polju projektovanja i izgradnje saobraćajnih i energetskih projekata.

Ministar Ibrahimović osvrnuo se na ključne infrastrukturne projekte u saobraćaju i energetici i naglasio da najveće investicione izazove, ali i priike u Crnoj Gori predstavljaju razvoj inteligentnih transportnih sistema, razvoju softverskih rješenja u vezi sa predstojećim razvojem intermodalnosti, te implementacija pametnih tehnologija u oblasti efikasnog korištenja energije.

Provjerite slična mjesta

Dvije osobe upale u provaliju, u toku akcija spašavanja

Dana 26.11.2022. godine u 15.15h Služba zaštite i spašavanja je primila prijavu od strane Uprave …