Abazović poručio DPS-u: Dajte da 20. novembra odblokiramo Ustavni sud

Ustavni sud je jedina institucija koja može da kaže da li je neki akt ustavan, kazao je premijer Dritan Abazović i pozvao partije da se 20. novembra odblokira rad te institucije i izabere makar jedan sudija. Abazović je nakon Samita lidera zemalja Berlinskog procesa, kazao da je, da bi Crna Gora došla u situaciju da ima funkcionalan Ustavni sud, potrebo da 20. novembra kada imaju prvu šansu, izabru makar jednog sudiju i odblokiraju Ustavni sud.

Kako je kazao, samim tim i zakonsko rješenje za predsjednika Crne Gore, kao i bilo koje, može da bude podložno provjeri.

„Sa druge strane ne možemo da odemo na parlamentarne izbore dok ne odblokiramo Ustavni sud, zato što ćemo doći u situaciju da nema ko da prizna rezultate izbora niti da verifikuje nove mandate, zato solucija je jednostavna i moja poruka i DPS-u ali i ostalima, dajte da 20. novembra odblokiramo Ustavni sud“, rekao je Abazović.

Upitan hoće li imati neki dijalog povodom ustavne i političke krize, Abazović je kazao da ne izbjegava dijalog.

„Sa Boreljom smo razgovarali baš na ovu temu. On je isto rekao da bi bilo najbolje da pokrenemo neki vid dijaloga, što se tiče premijera ja sam spreman, nijednog sekunda ne bih imao nikakvu restrikciju“, istakao je Abazović.

Abazović je ocijenio da su imali odličan sastanak u Berlinu, u sklopu Berlinskog procesa.

On je istakao da je lijepo vidjeti lidere zemalja Zapadnog Balkana koji su zajedno za jednim stolom, koji se dogovaraju konačno i koji šalju poruku nade, a ta nada je evropska perspektiva za cijeli region.

Dan

Provjerite slična mjesta

U igri i model koncentracione vlade uz izbor četvoro sudija Ustavnog suda

Razgovor o izboru sudija Ustavnog suda nastaviće se sjutra, kako bi se razmotrila još neka …