Usvojene izmjene Zakona o predsjedniku

Poslanici Skupštine Crne Gore usvojili su kasno sinoć izmjene Zakona o predsjedniku Crne Gore, koje je predložio Demokratski front (DF). Za je glasao 41 poslanik, protiv jedan. Poslanici Demokratske partije socijalista (DPS) nijesu bili u plenarnoj sali tokom glasanja. Rasprava je trajala preko šest sati.

Bulatović: Zakon za Crnu Goru

Predrag Bulatović, u ime predlagač Zakona, poručio je da je ovo “Zakon za Crnu Goru, ne za Mila ili Lekića”.

“Ovim zakonom smo, ne oduzimajući nijednu nadležnost predsjedniku, razgradili norme kako doći do mandatara kojeg će predložiti predsjednik Crne Gore”, kazao je Bulatović.

Pomirenje je, dodaje on, obaveza. Podjele su, kako je naveo, pokušaj politike koja nije politika budućnosti.

“Crna Gora nije ugrožena. Crna Gora se uništava time što nema mandatara, što se ne dozvoljava da se formira vlada… Tačno je da su urušene institucije sistema, ali Ustavni sud je urušen mnogo ranije”, istakao je Bulatović.

Zaključio je da je ova Zakon u skladu sa Ustavom.

Mandić: Grčevita borba za vlast

Predsjednik Nove srpske demokratije, Andrija Mandić, kazao je da ne može da prihvati da se parlamentarna većina od avgusta 2020. dijeli i zavađa.

“I pored sve te vaše priče, koliko shvatam, Evropa sad neće sa vama da formira vlast. I to je dobro jer smo registrovali da su najveći glas uzeli od DPS-a. Mislite li da je malo što ste 30 godina vladali Crnom Gorom i da ovako večeras budete ljuti na nas? Zašto je takva grčevita borba da se nastavi taj kontinuitet i tu su najuporniji oni koji nijesu sve vrijeme bili u vlasti”, kazao je Mandić u Parlamentu.

Мандић Mandić (Foto: Skupština CG- Youtube/Screenshot)
Dobro bi bilo, dodaje lider DF-a, da se rastanemo mirno i civilizovano sa vlašću DPS-a.

“Narod je prelomio 30. avgusta 2020. godine, sada je na lokalnim izborima još ubjedljivija pobjeda… Znate li kakve će biti pobjede kada ova večina raspiše izbore? To će se desiti u jednom momentu. Nekada se držali skoro apsolutnu vlast, a sada vidimo da vašem predsjedniku strane ne dozvoljate da govori u Podgorici”, kazao je Mandić.

Ovim zakonom, ističe on, dajemo mu šansu za nove konsultacije.

“Ovaj zakon će Đukanovića prisiliti da ispunjava dužnosti i mandat da onom kome pripada”, zaključio je Mandić.

Bečić: Nemojte Demokratama dijeliti etikete

Predsjednik Demokratske Crne Gore, Aleksa Bečić, istakao je da nema dileme da na konsultacije o mandataru nijesu pozvani svi oni koji su trebali biti.

“Danas su podizane tenizije i čini se da se sa tim neće zastati, i to nije dobro”, kazao je Bečić i dodao: “Mislim da se pouke građana ne izvlače, već da se srlja u nove podjele, i mislim da će najviše štete imati poraženi na ovim izborima.”

Lider Demokrata naglašava da razumije političku poziciju opozicije, ali poziva da se “ne dijele etikete tako lako”.

Бечић Bečić (Foto: Skupština CG- Youtube/Screenshot)
“Vezujete nas sa Moskvom, Rusijom… Nijesmo mi ovdje doveli Ruse prije 10-15 godina, nijesam ja potpisivao sporazume sa Deripaskom, nije Demokratska Crna Gora sklapala ugovore sa Jedinstvenom Rusijom, i paktove sa SNS-om i Vučićem… Ali, nemojte da nama dijelite etikete”, naveo je Bečić večeras u Paralamentu.

Poručuje i da je bolje analizirati rezultate izbora i stvarati osnov za pomirenje društva.

“Samo jake institucije, slobodni i ekonomski snažni ljudi su garant vječnosti Crne Gore”, zaključio je Bečić.

Nikolić: Strah od izbora

Andrija Nikolić (DPS) ocijenio je da danas na snazi imamo nastavak pokušaja državnog udara iz 2016.

“Ovo se, prije svega, danas radi iz straha od izbora. Pokušava se kupiti vrijeme, preplašeni od Pokreta Evropa sad i pribjegava se flagrantnom rušenju ustavno-pravnog poretka”, rekao je Nikolić.

Istakao je da se ne može “krpiti” izborna volja građana.

Николић Nikolić (Foto: Skupština CG- Youtube/Screenshot)
“Danas ste srušili Parlament u pokušaju da srušite predsjednika Crne Gore. Ova akcija koju vodite sa jasnim političkim ciljevima ne može vas opravdati ni pred građanima, ni pred međunarodnim partnerima. Ovo je ozbiljno pravno nasilje za koje se krivično odgovara”, rekao je Nikolić.

Naveo je i da “lideri avgustovske većine tjeraju od sebe stare strahove”. Zakonom je, dodao je poslanik DPS-a, pokušano da se ruši Ustav.

Vuković: Ustavni puč i teški kriminal

Poslanica DPS-a Aleksandra Vuković saopštila je da je u parlamentu u toku ustavni puč, državni udar i teški kriminal, za koji se ide pravo u zatvor

“DF danas, delegiran pravo iz Beograda, brani ovaj nakaradni zakon”, istakla je ona.

Pozvala je većinu u parlamentu da ustanu i kažu joj “šta je to u njoj mafijaško”… Dodala je i da su pristali na “dritaniju”.

Vladimir Martinović (DPS) odgovorio je Vuković da je “najbolje za njen poslanički klub da da danas nijesu ni oglašavali”.

“Na prvom mjestu nam je bila promjena vlasti, a ovi rezultati su pokazali da je Demokratska Crna Gora stub promjena u gotovo svim gradovima”, kazao je on.

RTCG

Provjerite slična mjesta

Oboren pješak kod kružnog toka, prevezen u bolnicu

U saobraćajnoj nezgodi koja se dogodila oko 10,30 časova u Šušanju, u blizini kružnog toka, …