NOVI ZAKON: Pogledajte koje su sad dužnosti predsjednika

Izmjene Zakona o predsjedniku Crne Gore usvojene su sinoć, i prema tim odredbama, predsjednik je dužan da predloži mandatara u roku od 30 dana od izglasavanja nepovjerenja Vladi u Skupštini. Isto je dužan da uradi i ukoliko Vlada ne dobije povjerenje u Skupštini, ako predsjednik Vlade podnese ostavku ili mu prestane mandat iz bilo kog razloga u skladu sa zakonom.

Shodno usvojenom zakonu. predsjednik je dužan da predloži novog mandatara u roku od sedam dana, u okviru roka od 90 dana od imenovanja prvog mandatara, za slučaj da je mandat vraćen jednom ili više puta.

“Predsjednik predlaže mandatara nakon obavljenih konsultacija, u formi razgovora sa predstavnicima svih političkih partija, grupa građana i nezavisnim poslanicima zastupljenih u Skupštini. Predsjednik se kroz razgovor, ili dostaljanjem pisanog obavještenja od predstavnika političkih partija zastupljenih u Skupštini, ili dostavijanjem potpisa podrške poslanika u formi peticije, informiše o postojanju podrške kandidatu za mandatara”, navodi se u predlogu izmjena Zakona.

Poziv za konsultacije upućuje se u pisanoj formi.

Konsultacije koje se obavljaju u skladu sa ovim članom, po izmjenama, moraju biti završene najkasnije tri dana prije isteka roka za predlaganje mandatara Skupštini.

Predsjednik je dužan i da za mandatara predloži kandidata koji ima podršku većine od ukupnog broja poslanika Skupštine, nakon što on prihvati kandidaturu.

Ukoliko skupštinska većina nije postignuta u korist jednog kandidata, predsjednik može predložiti kandidata sa dominantnom skupštinskom podrškom, ali nakon ponovnih konsultacija.

“Predsjednik je dužan da dan nakon isteka rokova za utvrđivanje mandatara, predloži Skupštini donošenje oduke o skraćenju mandata, ako predlog mandatara kroz postupak konsultacija nije mogao biti utvrđen ili utvrđeni kandidat nije prihvatio kandidaturu”, navodi se u izmjenama.

Predviđeno je i da se sjednica Skupštine sa predlogom odluke predsjednika zakaže po hitnom postupku i održi u roku od pet dana od dana dostavljanja predloga Skupštini.

Ako Skupština ne usvoji predlog odluke predsjednika da sebi skrati mandat, postupak predlaganja mandatara se ponavlja.

RTCG

Provjerite slična mjesta

Dvije osobe upale u provaliju, u toku akcija spašavanja

Dana 26.11.2022. godine u 15.15h Služba zaštite i spašavanja je primila prijavu od strane Uprave …