plantaze

SDT: Hajduković nije kriva za pljačku “Plantaža”

Specijalno državno tužilaštvo (SDT) odbacilo je krivičnu prijavu protiv bivše članice Odbora direktora Plantaža Anice Hajduković jer ne postoji osnov sumnje da je počinila krivično djelo zloupotreba položaja u privrednom poslovanju, saznaje Pobjeda.

Hajduković je bivša direktorica marketinga državne kompanije i dugogodišnja članica borda direktora, u kojem je zastupala interese manjinskih akcionara.

Ona je uhapšena 11. jula zajedno sa još pet bivših članova Odbora direktora kompanije Plantaže, ali je nakon saslušanja u Specijalnom tužilaštvu puštena da se brani sa slobode.

Za razliku od nje Veselin Vukotić, Božo Mihailović, Dušan Perović, Đorđije Rajković i Sead Šahman sprovedeni su u spuški Istražni zatvor gdje su proveli nekoliko mjeseci koliko je Specijalnom tužilaštvu trebalo da ispita svjedoke u ovom slučaju.

Mjesec i po nakon njihovog privođenja Specijalnom policijskom odjeljenju je dat obavezujući nalog za hapšenje bivše izvršne direktorice Plantaža Verice Maraš kojoj su lisice na ruke stavljene 24. avgusta, zbog sumnje da je oštetila kompaniju za više od pet miliona eura.

Maraš je Istražni zatvor u Spužu napustila 23. septembra.

SDT bivše članove Odbora direktra sumnjiči da su donijeli odluku da se zaključi štetni ugovor o vansudskom poravnaju, između državne kompanije „Plantaže 13. jul“ i „OMP inženjering“ iz Podgorice. Djelimičnim izvršenjem je „OMP inženjeringu“ pribavljena korist na štetu „Plantaža 13. jul“.

Vukotić je u prijavi novog rukovodstva označen kao šef kriminalne grupe koji je davao naloge ostalim članovima kako da prikažu odnos sa OMP, u cilju potpisivanja poravnanja. Mihailović je, navodno, postupao po nalozima Vukotića i na sjednicama borda zastupao stav da je vansudsko poravnanje dobro za Plantaže. Maraš se prijavom sumnjiči da je pripremala izvještaje koji su trebali da potvrde opravdanost zaključivanja ugovora o poravnanju.

U krivičnoj prijavi je navedeno da je Maraš na sjednicama borda tvrdila da su „Plantaže 13. jul“ u zajedničku fabriku briketa uložile 450.000 eura, a „OMP inženjering“ 1,12 miliona, iako je znala da su ulaganja državne firme bila znatno veća.

Plantaže su 2009. objavile javni poziv kojim su tražile partnera za fabriku briketa, na koji se javila kompanija „OMP inženjering“, vlasnika Olega Obradovića i Miodraga Ivanovića. Oni su u septembru 2009. zaključili ugovor o osnivanju zajedničke kćerke-kompanije „Plant-OMP“ koja je trebalo da proizvodi brikete od loze.

Pobjeda

Provjerite slična mjesta

Loše vijesti o cijenama struje

Biće potrebne godine da se cijene energenata vrate na nivo prije rata u Ukrajini, rekao …