Izmjene zakona o predsjedniku: Lekić već sjutra mandatar?

Izmjene Zakona o predsjedniku Crne Gore, koje je predložio Demokratski front (DF) Skupština bi mogla razmatrati, a možda i usvojiti već danas, ako proširenje dnevnog reda podrži 41 poslanik. Iako u DF-u to očekuju, podrška njihovoj inicijativi za sada nije sigurna jer se Građanski pokret URA još nije odredio prema njoj.

Poslanica GP URA Božena Jelušić ”Vijestima” je rekla da će, prije nego što odluče da li će podržai DF-ov predlog, razmotriti moguće reperkusije na Ustav.

Prema nezvaničnim informacijama “Vijesti”, na jučerašnjem Kolegijumu predsjednice Skupštine, predstavnici DF-a su zatražili da njihov predlog, ako se uvrsti u dnevni red, bude prva tačka i da se o njoj odmah glasa. Konačnu odluku o tome donijeće predsjednica parlamenta Danijela Đurović (SNP).

Usvajanje izmjena, za koje iz Demokratske partije socijalista (DPS) tvrde da su neustavne, omogućilo bi lideru Demosa Miodragu Lekiću, koji ima podršku većine u parlamentu, da formira novu vladu, iako je predsjednik Crne Gore Milo Đukanović odbio da mu da mandat za to.

Predlog su uradili poslanici DF-a Predrag Bulatović (DNP) i Branka Bošnjak (PzP), sa timom pravnika.

DF je tražio proširenje dnevnog reda današnje sjednice Skupštine, kako bi se razmatrao njihov predlog.

Bošnjak je “Vijestima” rekla da očekuje da “stara-nova većina” (pobjednici izbora iz avgusta 2020) podrže da se u dnevni red uvrsti Zakon o izmjenama i dopunama zakona o predsjedniku kako bi se doprinijelo razrješenju ove političke krize i kako bi se predsjednik države uveo u ustavne okvire.

”Zakonom se propisuje razrada ustavnih nadležnosti predsjednika kako bi se znale jasne procedure i njegove dužnosti, a ne da na osnovu utiska predsjednik procjenjuje da li, ili ne, postoji podrška 41 poslanika za mandatara Lekića. Jasna je zloupotreba pozicije i brutalno gaženje Ustava od strane predsjednika. Ovim izmjenama zakona bi se i onemogućilo da Vlada koja je izgubila povjerenje može da vlada do isteka mandata Skupštini, što je sad pravno moguće”, kazala je Bošnjak.

Vijesti

Provjerite slična mjesta

Pobjeda: Abazović i Joković pripremaju odluku o ulasku Crne Gore u „Otvoreni Balkan“

Abazovićeva vlada koja se nalazi u tehničkom mandatu u narednih 15 dana trebalo bi da …