Crna Gora nema ambasadore u SAD, Vatikanu, Albaniji, Hrvatskoj…


Smjena velikog broja ambasadora koje je postavila Đukanovićeva vlast, bio je jedan od prvih poteza 42. Vlade bivšeg premijera Zdravka Krivokapića. S druge strane, šef države Milo Đukanović odbio je da da saglasnost za većinu ambasadora koje je predlagala vlada

Crna Gora u ovom trenutku nema ambasadore u 18 država, pokazuju podaci Ministarstva vanjskih poslova (MVP). Po podacima sa sajta MVP, ambasadore nemamo u Albaniji, Argentini, Austriji, Bosni i Hercegovini, Bugarskoj, Hrvatskoj, Kini, Kosovu, Mađarskoj, Njemačkoj, Poljskoj, SAD, Sloveniji, Srbiji, pri Svetoj Stolici i Suverenom malteškom viteškom redu, Španiji, Ujedinjenim Arapskim Emiratima, i Ujedinjenom kraljevstvu Velike Britanije i Sjeverne Irske.

Po podacima Ministarstva vanjskih poslova, Crna Gora ima ambasadore u Belgiji, Francuskoj, Grčkoj, Italiji, Rumuniji, Ruskoj Federaciji, Sjevernoj Makedoniji, Turskoj i Ukrajini, piše portal RTCG.
Ambasador Crne Gore u Belgiji je Ivan Leković, u Francuskoj Ivan Ivanišević, Grčkoj Ana Vukadinović, a Milena Šofranac Ljubojević u Italiji.

Ambasador u Rumuniji je Goran Poleksić, u Ruskoj Federaciji Milovan Šćepanović, u Sjevernoj Makedoniji Marija Petrović, u Turskoj Periša Kastratović, a i Ukrajini Dragica Ponorac.

Otpravnik poslova ambasade Crne Gore u Republici Albaniji je Danilo Brajović. U Argentini do imenovanja novog ambasadora, ambasada Crne Gore funkcioniše na nivou otpravnika poslova.

Kada je u pitanju Austrija, Crna Gora trenutno nema akreditovanog ambasadora. Do imenovanja novog ambasadora, Ambasada funkcioniše na nivou otpravnika poslova. Počasni konzul Crne Gore u Ajzenštatu je Karl Fink, dok je Reindl Hubert počasni konzul u Insbruku.

U ambasadi Crne Gore u Bosni i Hercegovini otpravnik poslova je Esmir Cikotić, a u Bugarskoj do imenovanja novog ambasadora, ambasada Crne Gore funkcioniše na nivou otpravnika poslova.

Provjerite slična mjesta

Loše vijesti o cijenama struje

Biće potrebne godine da se cijene energenata vrate na nivo prije rata u Ukrajini, rekao …