Abazović na Danu državnih tužilaca: Pravda i vladavina zakona pobijediće kriminal i korupciju

,,Dobro sam upoznat sa uslovima u kojima rade državni tužioci i kao što sam već isticao, ponoviću i pred vama, ti uslovi nijesu na zavidnom nivou. Vlada je već preduzela određene korake na poboljšanju uslova rada tužilaca i taj zadatak je permanentno na našoj agendi. U tom pravcu naš prioritet je unapređenje smještajnih kapaciteta za rad Vrhovnog, Specijalnog i Višeg državnog tužilaštva u Podgorici”, istakao je predsjednik Vlade Crne Gore dr Dritan Abazović govoreći na otvaranju Dana državnih tužilaca Crne Gore u Petrovcu, navodeći da u bogatoj tradiciji crnogorskog pravnog sistema posebno mjesto zauzima Državno tužilaštvo koje je na putu punog osamostaljivanja i snaženja, gradeći instituciju na osnovama decenijskog iskustva prošlo različite faze unutrašnjeg funkcionisanja.

Abazović je naveo da proces unapređenja rada ovog državnog organa vjerovatno nije još dovršen i da se radi o neprekidnom procesu koji ima za cilj što samostalniju i profesionalniju pravosudnu instituciju, a u kojem izvršna vlast treba da učini sve što je potrebno kako bi tužilačka organizacija bila na nivou tužilaštava modernih evropskih država.

,,Vaša uloga u društvu je nemjerljiva, jer kao što vojska stoji na braniku otadžbine u slučaju rata, tako i državni tužioci stoje na prvoj liniji odbrane države od kriminala i korupcije, štiteći na taj način javni moral i društvene vrijednosti. Rekao bih da je to jedan od najuzvišenijih poziva i zato vam čestitam na tome”, naznačio je Abazović ukazujući da istorijske promjene koje su pred našom državom nesumnjivo su dijelom stvar rada i zalaganja državnih tužilaca. U tom smislu, Abazović je podsjetio na riječi Roberta Kenedija: „Ljudska istorija se oblikuje iz bezbrojnih različitih djela hrabrosti i vjerovanja. Svaki put kada se čovjek zauzme za ideal ili deluje da bi poboljšao sudbinu drugih ili se bori protiv nepravde, on šalje mali talas nade.”

Abazović je zaključio da živi i radi u skladu sa ovim idealom i da zaista duboko vjeruje da su svi zajedno pokrenuli bezbrojne talase nade i da će pravda i vladavina zakona pobijediti kriminal i korupciju. ,,Ostvarivanje ovog istorijskog zadatka bez vas je nemoguće!”, zaključio je predsjednik Vlade Crne Gore.

Provjerite slična mjesta

Dvije osobe upale u provaliju, u toku akcija spašavanja

Dana 26.11.2022. godine u 15.15h Služba zaštite i spašavanja je primila prijavu od strane Uprave …