Očekuje se novi rast cijena hrane, evo koje

Odluka Kremlja da suspenduje učešće u sporazumu o izvozu žita iz Ukrajine iznenadila je tržišta i analitičare, koji mada su sumnjali u to da će dogovor biti produžen nakon isteka roka sredinom novembra, nijesu očekivali iznenadni prekid.

Analitičari predviđaju da će zbog odluke Kremlja cijene pšenice i ostalih žitarica na međunarodnim tržištima već danas skočiti.

”Doći će do značajnog porasta cijena”, kazao je za “Fajnenšl tajms” Andrej Sizok, direktor crnomorske konsultanstke firme “SovEkon”, dodajući da je potez Rusije “najgori mogući scenario”.

Arif Husein, glavni ekonomista u Svjetskom programu hrane upozorio je da će odluka Moskve pogoditi mnoge siromašne zemlje. “Ovo bi i u najboljim vremenima bilo loše, a u sadašnjoj svjetskoj situaciji, ovo je nešto što se mora riješiti što je prije moguće. Ovdje se ne radi o jednoj zemlji, već o desetinama država”, kazao je on.

Rojters podsjeća da je u sklopu ugovora izvezeno više od 9 miliona tona kukuruza, pšenice, proizvoda od suncokreta, ječma, uljane repice i soje.

Kada je sporazum potpisan, SvJetski program za hranu UN saopštio je da oko 47 miliona ljudi pati od “akutne gladi” jer je rat zaustavio ukrajinske pošiljke, što je izazvalo globalnu nestašicu hrane i dovelo do rasta cijena.

Ukrajinski šef diplomatije Dmitro Kuleba kazao je da je suspendovanjem učešća u sporazumu o izvozu žita pod lažnim izgovorom eksplozija 220 kilometara daleko od bezbjednog koridora, Rusija blokirala dva miliona tona žita na 176 brodova koji su već na moru – što je dovoljno da nahrani sedam miliona ljudi”.

“Putinu je potrebna poluga uticaja budući da mu ne ide najbolje na frontu u Ukrajini, stoga globalnu prehrambenu krizu treba vratiti u rusku torbu instrumenata prinude i ucjene. Međutim, ubijanje sporazuma stvoriće pukotine između Rusije i moćnih igrača kao što su Turska i Saudijska Arabija”, naveo je Aleksandar Gabuev, sa Karnegi fondacije za međunarodni mir.

U sklopu crnomorskog sporazuma, koji je sklopljen ljetos u Istanbulu, Moskva je garantovala bezbjedan prolaz za teretne brodove koji prenose žoto iz luka na jugu Ukrajine koje su ranije bile blokirane.

Specijalizovani medij “Fastmarkets Agricensus” juče je izvijestilo o “panici” u ovim lukama jer su međunarodni brodovi već pristali i utovaruju se, i mogli da budu zarobljeni sada kada je Moskva suspendovala koridor bezbjednog prolaza.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski pozvao je na snažnu međunarodnu reakciju Ujedinjenih nacija i G20. “Rusija čini sve kako bi se pobrinula da se milioni Afrikanaca, milioni stanovnika Bliskog istoka i Južne Azije nađu u uslovima vještački izazvane gladi ili makar ozbiljne krize cijena”, kazao je Zelenski u obraćanju tokom noći.

Vijesti

Provjerite slična mjesta

Dvije osobe upale u provaliju, u toku akcija spašavanja

Dana 26.11.2022. godine u 15.15h Služba zaštite i spašavanja je primila prijavu od strane Uprave …