Crna Gora: Svim žrtvama tranzicije po 12.000 eura

Ako bi zakon koji je Radnička partija kao predlog stavila u skupštinsku proceduru, dobio zeleno svjetlo, radnici – žrtve tranzicije, mogli bi dobiti otpremnine u iznosu od po 12.000 eura.

Naime, predloženi zakon predviđa obeštećenje za sve radnike koji su radili u državnim kompanijama, a bez posla ostali kada je firma pošla u stečaj.

Predsjednik Radničke partije i poslanik u Skupštini Crne Gore Maksim Vučinić kaže da bi se primjenom tog zakona ostvarila socijalna pravda prema bivšim zaposlenima koji su bili prinuđeni da prekinu radni odnos i pomoglo im da riješe socijalne i finasijske probleme. NJegov predlog je da se eventualna otpremnina od 12.000 uvra umanji za iznos koji je bivšem zaposlenom isplaćen iz Fonda rada na ime prestanka radnog odnosa kod poslodavca zbog stečaja ili zbog tehnoloških, ekonomskih i restrukturalnih promjena.

Predlog zakona obuhvata radnike svih državnih preduzeća koja su završila u stečaju, kao i bivše radnike rudarsko-metalskog sektora koji su bili diskriminisani pomenutim usvojenim zakonom.

– Zakonom se predviđa kriterijum da pravo mogu ostvariti svi oni koji nakon gubitka posla zbog stečaja nisu kod drugog poslodavca zasnovali radni odnos na neodređeno vrijeme. Naravno, svi oni koji su obuhvaćeni socijalnim programom ili ostvarili pravo po Zakonu za rudarsko metalski sektor neće biti ponovo obuhvaćeni ovim zakonom – rekao je Vučinić.

TROŠAK

– U periodu tranzicije najviše su stradala preduzeća rudarsko-metalskog sektora ne očekujem da će broj radnika koje ovaj zakon obuhvata biti veći od broja koji je obuhvatao pomenuti Zakon za rudarsko-metalski sektor. Dosad su doneta rješenja u korist 1.075 radnika, a da otpremnine iznose od 10.000 do 12.000 eura. To je državi bio izdatak od oko 12 miliona eura – navodi Vučinić.

Novosti

Provjerite slična mjesta

PES: Afera Do Kvon nakon iskaza advokata Rodića potpuno razobličena

Nakon iskaza advokata Do Kvona, gospodina Rodića, koji je upoznao crnogorsku javnost da je Južnokorejski …