Vujović: Evropa sad uzela glasove DPS-u na priči o povećanju plata i penzija

Ura, partija sa pet odsto podrške, ima izvršnu vlast na nacionalnom nivou, i kad se uzme u obzir koliko nesrazmjerno procentu osvojenih glasova na parlamentarnim izborima raspolaže velikim nacionalnim resursima, možemo zaključiti da je doživjela izrazito loš rezultat na izborima u Podgorici. To znači da je njihov odnos sa biračima dominantno sveden na klijentelizam. Da nemaju vlast, pitanje je da li bi prešli cenzus u Podgorici, u kojoj su zaposlili toliko svojih simpatizera i članova – kazao je za Pobjedu Zlatko Vujović, politički analitičar.

Istakao je da „kaznu birača u ovoj partiji i dalje ne shvataju, već ubjeđuju i sebe i javnost da su ostvarili veliki uspjeh“, te da bi „suočavanje sa stvarnošću tražilo ostavku njenog predsjednika“. Vujović je kazao da su Uru birači kaznili zbog potpisivanja „Temeljnog ugovora“ jer, kako kaže, to nijesu birači „srpskog sveta“, ali i zbog premijerovog relativizovanja stavova o ruskom uticaju u Crnoj Gori, ali prije svega zbog zaustavljanja evropskih integracija.

Vujović je kazao da je Evropa sad uzela veliki broj glasova u Podgorici i Danilovgradu od liste koju je predvodio DPS, kao i od Demokrata, i DF-a i Ure.

– Oni, prema tome, predstavljaju jedinog potpunog dobitnika izbora, a ova partija na velikoj podršci birača može zahvaliti prije svega populističkoj priči o povećanju plata i penzija, iako to nije moguće realizovati na lokalnom nivou – kazao je Vujović.

Istakao je da je DPS, odnosno njen gradonačelnik Ivan Vuković, vodio u Podgorici kampanju evropskog tipa, građansku, usmjerenu na lokalne teme.

– Fokus takve kampanje je bio na poređenju onog što je bilo obećano, a ostvareno u njegovom mandatu, te planovima i obećanjima za novi mandat. Iako je vjerovatno bio najuspješniji gradonačelnik Podgorice, a moguće i u Crnoj Gori, od uvođenja parlamentarizma, bez korupcionaških afera na koje smo inače navikli kod njegovih kolega, birači mu nijesu dali podršku. DPS greške su jednim dijelom dolazile sa nacionalnog nivoa kada je riječ o ekonomskim problemima i tome kako spriječiti očekivani bankrot države, ali i zbog strategije „svi na zajedničku listu“ zanemarujući da neki birači neće da glasaju za DPS ni po koju cijenu, iako ne žele da daju glas ni za većinu iz 2020 – kazao je Vujović, poručujući da DPS mora da pravi radikalne rezove, da je „rebrending, transformacija DPS-a i njihovo ujedinjavanje sa nekim drugim političkim partijama, sa novim identitetom, put konsolidacije ove političke partije, ali, uz odlazak kompromitovanih poslanika“.

Provjerite slična mjesta

Oboren pješak kod kružnog toka, prevezen u bolnicu

U saobraćajnoj nezgodi koja se dogodila oko 10,30 časova u Šušanju, u blizini kružnog toka, …