Na crno radi 50.000 građana, država trpi milionsku štetu

Najmanje 50.000 radnika radi na crno, pokazalo je istraživanje Alternative, dok iz Ministarstva rada i socijalnog staranja nijesu odgovorili na kojem nivou je siva ekonomija prisutna u Crnoj Gori. Osim što građani koji rade u sivoj zoni ne mogu računati na penziju, država, s druge strane, trpi milionsku štetu.

Iz Ministarstva rada i socijalnog staranja nijesu odgovorili na pitanja “Dana” koliko zaposlenih radi na crno, šta preduzumaju da problem suzbiju i koliku štetu trpi država zbog toga.

Na poslednjem popisu broj radno sposobnih građana bio je negdje oko 400.000. Ako od tog broja oduzmemo one koji su prijavljeni, a njih je oko 170.000 dobijamo brojku od 230.000 građana koji ne rade. Samo 70.000 ih je na Zavodu za zapošljavanje. Gdje su ostali? Znamo da je dio građana otišao “trbuhom za kruhom” iz zemlje. Jasno je da oko 100.000 građana ne postoji ni u jednoj statistici! Alternativa je na osnovu istraživanja i procjena došla do podatka da brojka neprijavljenih radnika prelazi 50.000. Tu su najgore građevinske firme, hoteli na primorju koji česti rade samo sa 2-3 prijavljena radnika a imaju po 20-30 soba, taksi službe…, izjavio je za Dan Vesko Pejak, iz Alternative.

Dan

Provjerite slična mjesta

Od početka mjeseca cijena nafte na svjetskom tržištu se snizila za 14 dolara

Od početka mjeseca cijena nafte na svjetskom tržištu doživljava konstantan pad. Neki od razloga su …