Kupovina socijalnog mira ugrozila održivost javnih finansija

Teško da trenutno šta bolje može da opiše situaciju u Crnoj Gori od Platonove izjave da je lako biti izdašan tuđim novcem, imajući u vidu da su poslanici iz partija parlamentarne većine od 30. avgusta 2020. godine (DF, Demokrate, SNP, Ura…) u posljednjih godinu i kusur, trošeći novac građana, kroz više populističkih zakona, bez uporišta u realnim brojkama, isplanirali potrošnju koja je do sada koštala državni budžet više od 140 miliona eura. Ekonomski analitičar Mirza Mulešković ne spori da je bilo neophodno povećati određena socijalna davanja, ali smatra da je većina tih rješenja populistička i ukazuje da je većina tih zakona usvojena bez adekvatne analize na koji će se način finansirati.

Populistički zakoni
Partije većine iz avgusta 2020. godine su kupili socijalni mir majki sa troje i više djece, pa je obeštećenje za prvih devet mjeseci ove godine plaćeno 34,5 miliona eura. Povećanje plata profesora i ljekara nas je koštalo 44,2 miliona, dok je za otpremnine bivših ,,metalaca“ izdvojeno 12 miliona eura. Dječji dodaci su nas prošle godine koštali 3,24 miliona, dok je za njih u ovoj opredijeljeno 27,4 miliona.

I sve bi to uglavnom bilo i u redu, da je neko, prije izglasavanja svih tih zakona to stavio na papir. Ali nije, pa je zato drugim rebalansom budžeta država sebi dala mogućnost da se zaduži do 350 miliona eura. Tome svakako treba dodati i alimentacioni fond koji bi trebalo da bude aktivan od novembra, kada počinje primjena Zakona o privremenom izdržavanju djece, ali niko još ne zna koliko će to koštati. Taj zakon omogućava da država preuzima obavezu da djeci isplati alimentaciju, ukoliko dužnik to ne učini. Taj zakon usvojen je sa podrškom svih poslanika.

Socijalni programi su svakako nešto o čemu bi svaka država trebalo da vodi računa, ipak, donositi ovakve zakone bez plana i ideje na osnovu kojih prihoda će se realizovati, u najmanju ruku je rizično za budžet.

Grčki scenario?
Upitan da li se Crna Gora kreće ka grčkom scenariju, odnosno bankrotu ekonomski analitičar Mirza Mulešković navodi da ne bi trebalo da se razmišlja u tom pravcu, jer se dodatno diže panika i stvara nestabilnost u već nestabilnom ambijentu. Ipak, ne spori da je situacija loša i da je neophodna hitna reakcija kompletnog sistema, da bi se javne finansije što prije oporavile.

Ako bi ocjenjivali stanje javnih finansija u Crnoj Gori, kako po riječima predstavnika Vlade, ali i relevantni izvještaji kako Evropske komisije, tako i Svjetske banke su pokazali da ćemo imati problema u finansiranju svih zakonskih rješenja usvojenih, kako prilikom usvajanja budžeta, tako i kasnije kao reakcija na krizu koja je uzrokovana ratom u Ukrajni – saopštio je Mulešković.

Pobjeda

Provjerite slična mjesta

Dvije osobe upale u provaliju, u toku akcija spašavanja

Dana 26.11.2022. godine u 15.15h Služba zaštite i spašavanja je primila prijavu od strane Uprave …