Aerodromi: Od 1. novembra nova pravila u vezi sa tečnostima u ručnom prtljagu

Aerodromi Crne Gore saopštili su da od 1. novembra 2022. godine na snagu stupaju nova pravila u vezi sa dozvoljenom zapreminom tečnosti u ručnom prtljagu.

Kako se navodi u saopštenju maksimalna zapremina tečnosti, gelova i aerosola po putniku koja može da bude spakovana u ručni prtljag iznosi do dva litra, kao i da moraju da budu razdvojena na sljedeći način.

“Pod 1: Sve tečnosti do 100 mililitara, a čija ukupna zapremina ne prelazi jedan litar treba da budu zajedno spakovane u jednu providnu, plastičnu zip kesu.

Pod 2: Sve tečnosti čija je pojedinačna zapremina preko 100 mililitara, a maksimalno do jednog litra moraju da budu u maloprodajnom pakovanju”, navode iz Aerodroma.

tečnost, ručni prtljag
foto: Aerodromi Crne Gore

U saopštenju napominju da nije moguće da se unutar ručnog prtljaga spakuje jedna ambalaža zapremine od dva litra niti dvije od po jedan litar ucijelo, već one moraju da budu razdvojene po prethodno navedenom uputstvu.

“Pod tečnostima, gelovima i aerosolima se podrazumijevaju: Voda i druge vrste pića, supe i sirupi; parfemi; gelovi, uključujući i gelove za kosu i tuširanje; paste, uključujući pastu za zube; maskare, sprejevi, kreme, losioni i ulja; svi artikli koji su u bočicama pod pritiskom, uključujući kreme za brijanje, ostale pjene i dezodoranse; smjesa čvrstih supstanci i tečnosti; svi drugi artikli sličnih svojstava”, dodaju u saopštenju.

Dodaju i da postoje izuzeci na koje se ne odnose ograničenja u vezi sa maksimalnom zapreminom tečnosti, a to su hrana za bebe i ljekovi koji su neophodni tokom putovanja.

“Naglašavamo i to da ova pravila važe za direktne odlazne letove iz Podgorice i Tivta. Ukoliko, međutim, u putu imate presijedanje, preporučujemo da se o uslovima u vezi sa dozvoljenom zapreminom tečnosti u ručnom prtljagu informišete na internet stranicama tih aerodroma”, zaključuju u saopštenju.

Vijesti

Provjerite slična mjesta

Oboren pješak kod kružnog toka, prevezen u bolnicu

U saobraćajnoj nezgodi koja se dogodila oko 10,30 časova u Šušanju, u blizini kružnog toka, …