Završena era jeftine hrane, nije normalno da telefon košta koliko 7 tona pšenice

Srpski biznismen Zoran Drakulić kazao je da je u biznisu sa obnovljivom energijom i peletom, te da trenutno ima jednu od najzelenijih fabrika u toj oblasti, globalno gledano, koja teži proizvodnji sopstvenih sirovina.

– Okrenuli smo se energiji jer mislimo da je to budućnost. U Crnoj Gori ne vidim mnogo solarnih panela, a ima imate zaista ogroman potencijal za proizvodnju energije na taj način – smatra Drakulić.

Mišljenja je da se moramo navići na to da gotova era jeftine energije i hrane.

– Neke vrijednosti se moraju staviti na normalan nivo. Nije normalno da jedan telefon košta sedam tona pšenice. A, svake godine izgubimo milione hektara zbog klimatskih promjena. Bacite se na proizvodnju hrane. Crna Gora to može, posvetite se organskoj proizvodnji – kazao je Drakulić.

Viktor Mizo ističe da se kriza među prvima pogodila auto-industriju pa i njihovu kompaniju koja proizvodi elektorniku za električne i hibridne automobile. Najveći problem je bio sa čipovima koji su zbog velike potražnje tokom krize bili usmjeravani u telekomunikacije dok su za druge industrije bili deficitarni.

– U posljednjoj godini problemi koje imamo u našoj industriji veći su nego 2020. godine, jer postoji pad prodaje novih automobila u Evropi. Naša industrija se nije vratila u normalu – ocijenio je Mizo ističući i problem nedostatka inženjera u ovoj oblasti.

Gazmend Abraši navodi da je među deset najvećih poreskih obveznika na Kosovu i u Albaniji, zahvaljujući odličnom timu koji radi u sinergiji.

Privrednici Regiona su veoma dobro povezani i političari to treba da čuju i da se ugledaju na nas. Jedini izlaz je da međusobno sarađujemo jer smo mi ljudi koji treba da mijenjaju svijest ovog područja – kazao je Abraši

Ističe da normalno stanje ekonomije sada postoji samo u knjigama, ali i da zna za brojne kompanije koje su napravile rezultate u vrijeme krize, posebno u oblasti digitalizacije.

Veliku mogućnost saradnje između Crne Gore, Kosova i Srbije vidi na polju energetike, te predlaže realizaciju zajedničke investicije – izgradnju nove termoelektrane u Pljevljima koja bi valorizovala rudno bogatstvo tog područja. Takođe smatra da je potencijal Luke Bar nedovoljno iskorišćen zbog željeznice u koju treba uložiti značajna sredstva u cilju modernizacije.

Kako možemo biti kompetitivni sa Evropom kada ne koristimo svoje resurse? Kome je interes da se željeznica stavi u funkciju – nama, jer želimo 16 puta jeftiniji transport.Treba svi da sjednemo i da napravimo pritisak na lidere u regionu – ističe on.

Smatra da ne treba očekivati od EU i SAD da nam riješe probleme i da je to pogrešan pristup, već moramo sami.

Solarni paneli jesu budućnost ali je to proces u koji idemo polako. Samo s termoelektranama možemo riješiti energetske probleme i to kroz zajedničke projekte i nikako drugačije – zaključio je Abraši.

PKCG

Provjerite slična mjesta

U igri i model koncentracione vlade uz izbor četvoro sudija Ustavnog suda

Razgovor o izboru sudija Ustavnog suda nastaviće se sjutra, kako bi se razmotrila još neka …