Rusija suspendovala sporazum o izvozu žitarica kao odmazdu za napad na Crnomorsku flotu

Rusija je obustavila učešće u dogovoru o izvozu poljoprivrednih proizvoda iz ukrajinskih luka uz posredovanje UN-a nakon napada na brodove na Krimu, saopštilo je u subotu rusko ministarstvo odbrane.

Time je Rusija obustavila primjenu sporazuma koji ima za cilj ublažavanje globalnog pritiska na zalihe žita.

Rusija je saopćila da su ukrajinske snage, uz pomoć dronova, u ranim jutarnjim satima subote napale brodove Crnomorske flote u Sevastopolju, najvećem gradu na Krimu koji je anektirala Rusija.

“Uzimajući u obzir teroristički čin kijevskog režima uz učešće britanskih eksperata protiv brodova Crnomorske flote i civilnih plovila uključenih u osiguranje ‘žitnog koridora’, ruska strana obustavlja učešće u implementacija sporazuma o izvozu poljoprivrednih proizvoda iz ukrajinskih luka“, navodi se u saopćenju Ministarstva.

Ministarstvo je ranije saopćilo da su napadi dronovima u subotu uglavnom odbijeni, uz manju štetu na jednom brodu.

Šef kabineta ukrajinskog predsjednika Andriy Yermak optužio je Rusiju za “ucjenu” i “izmišljanje terorističkih napada” na svojoj teritoriji u subotu nakon eksplozija na poluostrvu Krim u subotu.

Njegovi komentari bili su očigledan odgovor na ruske optužbe da Ukrajina stoji iza eksplozija.

Odvojeno, ruski ministar poljoprivrede Dmitrij Patrušev rekao je ranije u subotu da je Rusija spremna besplatno isporučiti do 500.000 tona žitarica siromašnim zemljama u naredna četiri mjeseca, uz pomoć Turske, i zamijeniti zalihe ukrajinskog žita.

“Uzimajući u obzir ovogodišnju žetvu, Ruska Federacija je u potpunosti spremna da zamijeni ukrajinsko žito i isporuči zalihe po pristupačnim cijenama svim zainteresiranim zemljama”, rekao je on.

Otkako su Rusija i Ukrajina 22. jula u Turskoj potpisale Inicijativu za crnomorsko žito koju podržavaju UN, iz Ukrajine je izvezeno nekoliko miliona tona kukuruza, pšenice, proizvoda od suncokreta, ječma, uljane repice i soje.

Šef humanitarne pomoći Ujedinjenih naroda Martin Griffiths rekao je tek u srijedu da je “relativno optimističan” da će sporazum biti produžen nakon sredine novembra.

Prema sporazumu, Ukrajina je mogla ponovo pokrenuti svoj crnomorski izvoz žitarica i đubriva, koji je stao kada je Rusija izvršila agresiju 24. februara. Ugovor o izvozu Ukrajine prvobitno je dogovoren na 120 dana.

U odvojenom saopćenju, rusko ministarstvo vanjskih poslova je navelo da nakon napada na ruske brodove “ruska strana ne može garantovati sigurnost civilnih suhih teretnih brodova koji učestvuju u “Crnomorskoj inicijativi”, te obustavlja njenu implementaciju od danas na neodređeno vrijeme.

“Relevantne instrukcije su date ruskim predstavnicima u Zajedničkom koordinacionom centru u Istanbulu, koji kontroliše transport ukrajinske hrane,” dodaje se, misleći na ulogu Turske u implementaciji sporazuma.

Kasno u petak, portparol generalnog sekretara UN-a Antonija Guterresa apelovao je na strane da obnove pakt.

“Naglašavamo hitnost da to učinimo kako bismo doprinijeli sigurnosti hrane u cijelom svijetu i ublažili patnju koju ova globalna kriza troškova života nanosi milijardama ljudi”, rekao je glasnogovornik UN-a Stephane Dujarric.

Klix

Provjerite slična mjesta

CUP: Unija poslodavaca 17. godina nije dokazala svoju reprezentativnost

Crnogorsko udruženje poslodavaca (CUP) saopštilo je da je Unija poslodavaca (UPCG) jedina organizacija poslodavaca u …