Konačno: Crna Gora će od EU dobiti novčanu pomoć

Crna Gora će od Evropske unije dobiti finansijsku podršku za prevazilaženje očekivane energetske krize, a to je i glavni povod današnje posjete predsjednice Evropske komisije Ursule fon der Lajen Podgorici.

Iz EK su za “Vijesti” rekli da će detalje finansijske podrške, odnosno iznos i način raspodjele, Fon der Lajen saopštiti na današnjoj konferenciji za novinare sa predsjednikom Crne Gore Milom Đukanovićem.

Iz Vlade su rekli da očekuju podršku od 30 do 40 miliona eura.

EU je pripremila paket od 500 miliona eura bespovratne podrške za cijeli Zapadni Balkan kako bi pomogla regionu u suočavanju sa energetskom krizom, izazvanom rastom cijena energenata zbog rata u Ukrajini. U okviru posjete Zapadnom Balkanu, Fon der Lajen je, prije Podgorice, posjetila Skoplje, Sarajevo, Prištinu i Beograd.

”EU je obećala 500 miliona eura za poboljšanje energetske infrastrukture na Zapadnom Balkanu”, rekla je Fon der Lajen u srijedu u Sjevernoj Makedoniji na prvoj stanici turneje po regiji.

Ona je kazala da pomoć toj državi počinje sa 80 miliona eura neposredne budžetske podrške kako bi se pomoglo u rješavanju uticaja visokih cijena energije.

“Naravno da će doći više. Na primjer, postoji 500 miliona eura bespovratnih sredstava za cijelu regiju za ulaganje u energetske veze, energetsku efikasnost i naravno obnovljivu energiju”, rekla je Fon der Lajen, ističući važnost nezavisnosti od ruskih fosilnih goriva.

Ona je u Sarajevu rekla da je kratkoročno predviđen 71 milion eura za saniranje posljedica većih cijena energenata za privredu i ugrožena domaćinstva u BiH.

Tokom sastanka sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, najavila je da će Srbija dobiti 165 miliona eura direktne budžetske pomoći da se izbori sa energetskom krizom.

Vijesti

Provjerite slična mjesta

Oboren pješak kod kružnog toka, prevezen u bolnicu

U saobraćajnoj nezgodi koja se dogodila oko 10,30 časova u Šušanju, u blizini kružnog toka, …