Evropski komesar poručio Masku: Twitterova ptica će letjeti po našim pravilima

Evropski komesar za unutrašnje tržište Thierry Breton poručio je multimilijarderu Elonu Musku, koji je 28. oktobra kupio Twitter, da će ova društvena mreža u Evropskoj uniji djelovati po pravilima Unije.

EU je oprezna zbog mogućnosti da “apsolutni zagovornik slobode govora”, kako je Musk sebe prozvao, Twitter ne pretvori u platformu za govor mržnje. Nakon što je najbogatiji čovjek na svijetu po kupovini poručio da je “ptica (koja je Twitterov logo) oslobođena”, Breton je poručio da će u Evropi “ptica letjeti po našim pravilima”.

Evropski komesar je na Twitter objavi istakao hashtag DSA, što se je akronim za Zakon o digitalnim uslugama (Digital Services Act) kojim se obavazuje na brzo suzbijanje nedopuštenog sadržaja na internetu, kao što je govor mržnje.

Musk je obećao da ova društvena mreža neće postati “besplatan pakao u kojem se sve može reći bez posljedica”. Odgovorio je Bretonu da je saglasan sa svim onim što je kazao, piše vanjskopolitički magazin Politico.

Podsjećamo, Musk, koji je i čelnik kompanija Tesla i SpaceX, kupio je Twitter za 44 milijarde dolara. Prvobitno je to namjeravao učiniti prije nekoliko mjeseci kada je također bio spreman platiti 44 milijarde dolara. Nedugo poslije, predomislio se, raskinuo ugovor o kupoprodaji i zbog toga ga je Twitter tužio te tražio od njega da kupovinu i izvrši.

Musk je kao jedan od razloga za odustajanje od kupovine istakao to da je Twitter naveo netačan broj botova na ovoj društvenoj mreži. On, kao i njegovi advokati, tvrde da je kompanija obmanjivala investitore tako što im je ustupala netačne podatke o dionicama.

Twitter je to negirao te poručio da su navedene konstatacije posljedica pogrešnog razumijevanja načina na koji se pronalaze botovi i lažni nalozi na ovoj društvenoj mreži. Naveli su da je Musk odustao od kupovine u trenutku kada su se počele snižavati cijene dionica Twittera.

Musk je tražio da se prolongira početak suđenja nakon Twitterove tužbe, prenosi američka televizijska kuća CNBC. Međutim, ipak se odlučio za kupovinu.

Provjerite slična mjesta

CUP: Unija poslodavaca 17. godina nije dokazala svoju reprezentativnost

Crnogorsko udruženje poslodavaca (CUP) saopštilo je da je Unija poslodavaca (UPCG) jedina organizacija poslodavaca u …