Vjerovali ili ne: Radnici Telekoma štrajkovaće zbog plata

Sindikat Telekoma Crne Gore donio je odluku o stupanju u jednočasovni štrajk upozorenja zbog nepostizanja dogovora u pregovorima koji traju još od kraja 2021. godine, a koji, zbog nespremnosti menadžmenta i odsustva volje za istinskim socijalnim dijalogom, nijesu dali konkretne rezultate gotovo ni po jednom otvorenom pitanju. Jednočasovni štrajk biće realizovan mirnim okupljanjem na platou ispred Upravne zgrade Crnogorskog Telekoma u Moskovskoj ulici 31. oktobra sa početkom u 10:30 časova.

Činjenica je, kako ističu u saopštenju, da zahtjevi Sindikata i zaposlenih podrazumijevaju jedino i samo produženje već postojećih prava sadržanih u Kolektivnom ugovoru CT-a prethodnih 15 godina i čije važenje u najvećem dijelu ističe 31. decembra 2022. godine.

Sindikat traži usklađivanje zarada zaposlenih, tj uvećanje cijene rada, odnosno obračunske vrijednosti koeficijenta za indeks rasta potrošačkih cijena i cijena na malo (CPI), što predstavlja zvaničnu stopu inflacije koju je objavila Uprava za statistiku Crne Gore – MONSTAT, a koji zahtjev ne predstavlja zahtjev za povećanje zarada, već predstavlja zaštitu vrijednosti zarada od njihovog postojećeg i daljeg obezvrjeđivanja.

“Prethodno i zbog brojnih nezakonitosti koje menadžment Crnogorskog Telekoma u kontinuitetu preduzima počev od 2019. godine kroz nezakonite pojedinačne sporazume sa zaposlenima (iz kojeg razloga smo i 17.10.2019. godine takođe organizovali štrajk upozorenja), nametanjem jednostranih nezakonitih ciljeva, odnosno vrednovanja rezultata rada zaposlenih 2020. i 2021. godine, kao i kroz takođe nezakonit pokušaj uvođenja ugovorenih zarada putem aneksa ugovora o radu iz 2022. godine, i najskorijeg, nezakonitog i jednostranog otkaza dijela Kolektivnog ugovora. Ovakvim svojim ponašanjem i djelovanjem, te ignorantskim odnosom po pitanjima od suštinskog značaja za sve zaposlene, menadžment Crnogorskog Telekoma u potpunosti derogira socijalni dijalog i kolektivno pregovaranje sa ciljem eliminisanja Kolektivnog ugovora, obesmišljavanja rada Sindikata i njegovog značaja”, naglasili su u Sindikatu Telekoma.

RTCG

Provjerite slična mjesta

Loše vijesti o cijenama struje

Biće potrebne godine da se cijene energenata vrate na nivo prije rata u Ukrajini, rekao …