Profesor Juričić: Zabluda je da ćemo se razviti ako uđemo u Evropsku uniju

Prof. dr Ljubo Juričić smatra da prije ekonomije, politika treba da bude ta koja će ujedinjavati ljude.

Cilj Evrope je uvijek jedinstveno tržište na prvom mjestu, ali Evropa ni nakon 60 godina nije postala jedinstvena ekonomija, zbog velikih razlika između država – istakao je on, dodajući da razvoj pojedinačnih država nije zadatak EU, već država ponaosob.

Prema njegovim riječima, zabluda je da ćemo se razviti ako uđemo u Evropsku uniju, što pokazuje i primjer Turske koja nije u EU, a raste puno više nego prosjek Evrope.

Naglašavam da je EU nužna za razvoj Zapadnog Balkana i Region mora ući u EU, ali to nije dovoljno i moramo raditi na razvoju naših ekonomija – kazao je Juričić.

On je kazao da je kupovna moć većine zemalja Zapadnog Balkana između 60 i 80 procenata EU, na osnovu pokazatelja ekonomske analize, ali upoređujući brojeve stanovnika, to je u stvari ispod 30% i pokazatelj je siromaštva.

Ono što je kod nas jefitno jeste radna snaga, pa su samim tim i usluge tako da ispada da imamo kupovnu moć veću nego što je u stvarnosti imamo – kazao je on, dodajući da u državama Regiona nadnica po satu iznosi oko 10 eura, dok je prosjek u EU 30.

On smatra da ako budemo imali jedinstveno tržištu, imaćemo i jedinstvenu ekonomiju, a ukupna saradnja između naših zemalja je izuzetno važna kako bismo podigli ekonomski razvoj.

Moramo stvoriti uslove kako bi naši radnici bili produktivniji i stvarali dodatnu vrijednost. Ne možemo se oslanjati na strane investicije, jer njihov zadatak nije da razvijaju naše zemlje, već da ostvare svoj profit – istakao je Juričić, dodajući da novac iz EU ne ide ka povećanju naših proizvodnih kapaciteta.

Govoreći o inflaciji, on je kazao da, iako koriste istu valutu, većina zemalja EU ima različite stope inflacije, zato što onaj mehanizam koji se nalazi ispod valute jeste privreda.

U ovoj godini energija je u EU poskupila oko 40%, a hrana i alkohol 12% .kazao je on, te istakao da nema jasnih naznaka u kom pravcu će se inflacija dalje kretati.

Jurčić smatra da je glavni problem EU taj što je vode birokrate, koje nemaju jasnu ideju šta raditi da energetskom krizom, jer treba nadoknaditi 150 mliljardi kubika gasa koji dolazi iz Rusije.

Svijet se razvio u složeni sistem, ali nije razvio mehanizme šta raditi kada se isti počne urušavati. Zemlje koje imaju veliku dodatu vrijednost mogu preuzimati dio inflacije na sebe i tako se zaštiti, alo zemlje koje nemaju veliku prozvodnu vrijednost, inflaciju moraju prebaciti na potrošača ili dalje ići u minus- zaključio je Juričić.

Provjerite slična mjesta

Oboren pješak kod kružnog toka, prevezen u bolnicu

U saobraćajnoj nezgodi koja se dogodila oko 10,30 časova u Šušanju, u blizini kružnog toka, …