Podignuta optužnica protiv Tačija zbog pranja 18,4 miliona eura preko Crne Gore

Specijalno tužilaštvo Republike Albanije podiglo je optužnicu protiv naftnog tajkuna Rezarta Tača i dvojice njegovih saradnika zbog pranja 18,4 miliona eura i formiranja kriminalne organizacije. Transfer tog novca, po ranijim navodima tužilaštva Italije, išao je preko Crne Gore. Po dokumentima italijanskog tužioca, Tači je u prisluškivanim razgovorima pominjao crnogorskog predsjednika Mila Đukanovića u vezi sa tim transferima. U izjavi nakon objavljivanja djelova tih razgovora, Đukanović je negirao optužbe i bilo kakvu vezu sa ovim slučajem, tvrdeći da se radi o neistinama. Optužbe je negirala i Prva banka Crne Gore, takođe pomenuta u ovom slučaju.

Albanska televizija “Top čenel” javila je jutros da su Rezart Tači, Artur Balja i Bledar Lilo, u saradnji sa italijanskim državljanima Frančeskom Zumom, Fabiom Petrucelom, Danijelom Kestagalijem i još nekoliko lica, kao kriminalna grupa, organizovali složenu nezakonitu finansijsku šemu, rasprostranjenu na više različitih država, koja je imala za cilj pranje značajne količine novca stečenog kriminalnom djelatnošću. To se navodi u saopštenju albanskog tužilaštva (SPAK).

Kako prenosi pomenuta televizija, šemu pranja novca vodilo je nekoliko Italijana, gdje se ističe ime preduzetnika Frančeska Zuma, ranije osumnjičenog za veze sa italijanskom mafijaškom organizacijom Koza nostra. Poslali su blizu 19 miliona eura jednoj banci u Albaniji, radi prikrivanja i pranja novca, ističe se.

SPAK je blokirao i zaplijenio preko 18 miliona eura, prenijela je albanska televizija.

Portal RTCG čeka odgovore crnogorskog Specijalnog državnog tužilaštva (SDT) da li je izviđaj u ovom predmetu i dalje u toku. Polovinom novembra prošle godine crnogorsko SDT formiralo je predmet i pokrenulo izviđaj, ali šta se desilo u međuvremenu, nije poznato.

Tači se, kako su u novembru prošle godine prenijeli albanski mediji, udružio sa grupom italijanskih državljana radi transfera oko18 miliona eura na račune albanskih banaka, kako policija u Italiji ne bi blokirala taj novac.

Za operacije međunarodnih isplata novca, prema transkriptima Tačijevih prisluškivanih razgovora, albanski biznismen intervenisao je kod Đukanovića.

RTCG

Provjerite slična mjesta

Finansijski uspon Air Montenegra: rast prihoda i profita

Nacionalni avioprevoznik, Air Montenegro, nastavlja sa finansijskim i operativnim usponom, generišući 62,3 miliona eura prihoda …