Miljanić sa Mekintošom i Hilijem: Podrška antikorupcijskim inicijativama Crne Gore

Ministar Zoran Miljanić primio je Keneta Mekintoša, dugogodišnjeg poslanika i doskorašnjeg predsjedavajućeg škotskog parlamenta i britanskog pravnog eskpetra  Ričarda Hilija i sa njima razgovarao o antikorupcijskim projektima Vlade Crne Gore.

Miljanić je, pored ostalog, informisao goste o konstituisanju Nacionalnog savjeta za borbu protiv korupcije, kao i o skorašnjem usvajanju Zakona o provjeri porijekla imovine.

On je istakao da je poslije demokratskih promjena 2020. godine nesporna politička volja vladajućih partija da se stane na kraj korupciji i organizovanom kriminalu, te da postupci pokrenuti protiv nekadašnjih najviših čelnika pravosuđa i sudstva govore o tome da u Crnoj Gori više nema nedodirljivih.

Gosti iz Velike Britanije podržali su inicijative 43. Vlade Crne Gore i ponudili ekspertsku pomoć u edukaciji predstavnika institucija zaduženih za borbu protiv korupcije.

Sagovornici su se saglasili i da bi odmah poslije usvajanja Zakona o provjeri porijekla imovine, koji je dobio zeleno svjetlo Evropske komisije, mogla biti obezbijeđena obuka za crnogorske kadrove u primjeni propisa i u pogledu ostalih mjera praktične implementacije antikoruocijskih inicijativa, koju bi vodili internacionalni eksperti sa velikim iskustvom na tom planu. 

Na sastanku je posebno bilo riječi i o izradi Nacionalne startegije za borbu protiv korupcije, koja će kao prvi takav dokument u Crnoj Gori, biti temelj za jačanje institucija i njihovu kooperativnost i efikasnost u pogledu suzbijanja korupcije na svim nivoima. Mekntoš i Hili su izrazili spremnost da sa saradnicima doprinesu i u realizaciji tog važnog projekta.

Provjerite slična mjesta

Mrdović: Na EU putu Crne Gore godine su odavno postale samo broj

Piše: Ines Mrdović  Od davne 2008. godine, kada je Crna Gora aplicirala za članstvo u …