Đukanović: Crna Gora je u “institucionalnoj truleži”, neophodni hitni izbori

Crna Gora je u “institucionalnoj truleži”, neophodni hitni izbori, kazao je predsjendik Crne Gore Milo Đukanović u u razgovoru za BBC na srpskom.

Đukanović je najprije nabrojao da je Vlada u tehničkom mandatu bez povjerenja većine poslanika, parlament sa promjenljivom većinom, predsjednik u posljednjim mjesecima mandata, pravosuđe mahom u stanju vršilaca dužnosti.

“Ovo je jedna institucionalna trulež: vlada je izgubila legitimitet, parlament na jednoj temi revanšizma prema ranijoj vlasti održava homogenost 41 poslanika. Takva zemlja nije u stanju da se ozbiljno organizuje u reformama izbornog zakonodavstva, evropskih integracija, povjerenja investitora”, kazao Đukanović za BBC na srpskom.

Iako Crnu Goru na proljeće 2023. čekaju redovni predsjednički izbori, Đukanović smatra da bi vanredni parlamentarni trebalo da se održe još ranije.

“Moje uvjerenje je da ne treba oklijevati, da smo izgubili mnogo vremena. Dramatično se pogoršava finansijska slika i mislim da izbore treba raspisati za prvi dan kada je to moguće, da ne dozvolimo da se dalje množe teške posljedice sa kojima će morati da se bavi jako kompetentna vlada”, kazao je predsjdnik Crne Gore.

BBC konstatuje da nedavno završeni izborni ciklus za Đukanovićevu stranku nije bio uspješan te da je na lokalnim izborima održanim u 13 opština i Podgorici, DPS izgubio kontrolu nad glavnim gradom, a blizu je učešća u vlasti u tri opštine.

“Rezultat nije niži zbog kvaliteta kampanje već je, prije svega, iznenađenje – zbog kvaliteta vršenja vlasti u Podgorici.
Taj kvalitet nije bio dovoljan u sudaru sa tendencijama inercije preslikavanja promijenjenog odnosa snaga sa državnog nivoa, ali i talasom populizma koji zapljuskuje ne samo Zapadni Balkan, nego i Evropu i prekookeanske zemlje”, kazao je Đukanović.

On je, kako dodaju konstatovao da je do promjene vlasti u Crnoj Gori poslije tri decenije jednom moralo da dođe.

“Postoji jedan dio biračke javnosti koji prati klatno koje se pomijera i to su bile pogodnosti našeg dugog trajanja na vlasti, a sada te pogodnosti imaju i drugi – tu se ne treba ni ljutiti, niti to smije iznenađivati. Potrebno je duže vremena za procese izgradnje političkog integriteta građana da bi mogli da slijede vrijednosti koje ih inspirišu, a ne da se po automatizmu priklanjaju onome ko je na vlasti – i tako je, nažalost, na cijelom Balkanu”, dodao je.

Na pitanje da li se udaljio od stranke ili, pak, stranka od njega, Đukanović je kazao: “Hoću da vam odagnam svaku sumnju da ima nečeg spontanog, nepredviđenog, nekog sukoba – nema ničeg”, kazao je i pojasnio da je strategija bila prethodno osmišljena.

“Dvije izgubljene godine”

BBC u tekstu ocjenjuje da kohabitacija sa vladajućom većinom u kojoj nema njegovog DPS-a za predsjednika Crne Gore nije donijela rezultate.

“Promjenu vlasti doživio sam kao šansu – neko je 30 godina čekao priliku i podrazumijevam njegovu želju da pokaže da je bolji od prethodnika. Na našu žalost, to se nije desilo: mi imamo dve izgubljene godine, dvije vlade koje su kratko trajale i, bez ikakvih vaninstitucionalnih pritisaka, izgubile legitimitet”, kazao je predsjednik Crne Gore.

RTCG

Provjerite slična mjesta

Dvije osobe upale u provaliju, u toku akcija spašavanja

Dana 26.11.2022. godine u 15.15h Služba zaštite i spašavanja je primila prijavu od strane Uprave …