Zbog pada DPS-a, uskoro i parlamentarni izbori?

Rezultati lokalnih izbora održanih u nedjelju pokazatelj su da monopol jedne partije, to jeste Demokratske partije socijalista (DPS), više ne postoji, i da se do izlaska iz krize i rješenja za ključna pitanja može doći samo dogovorom više partije. Sagovornici “Dana” iz vlasti, ali i iz opozicije, tvrde da su spremni za dijalog, kao i za parlamentarne izbore. Kako “Dan” saznaje iz više izbora bliskih trenutnoj parlamentarnoj većini, rezultati lokalnih izbora su vjetar u leđa, pa je moguće da će se uskoro organizovati i izbori na državnom nivou.

Poslanik Pokreta za promjene (PzP) Vladan Raičević kazao je za “Dan” da je zadovoljan izbornim rezultatima lokalnih lista jer je politički savez kojem pripada ostvario odličan rezultat.

Politička snaga koja se i sada i te kako osjetila u službi razgrađivanja bivšeg režima pokazala je da je iznad svake mogućnosti namjernog i osmišljenog urušavanja od strane nekih centara moći koji to bezuspješno rade od 30. avgusta 2020. godine. Naprotiv, uvećana je politička podrška i, što je mnogo važnije, građani su umjeli da cijene iskrenu i sigurnu opciju koja ih nikada nije i neće izdati, istakao je Raičević.

Dodao je da su parlamentarni izbori jedna od opcija, ali da u narednom periodu mora da se radi na poboljšanju izbornog zakonodavstva.

– Treba da pospremimo sav javašluk u doskora zarobljenim institucijama, oslobodimo građane od partijske stege koja ih je vezala punih 30 godina i tek onda pođemo na prve fer i slobodne izbore. Sada će biti veoma zanimljivo vidjeti šta se sve radilo u gradovima u kojima je DPS do juče držao vlast, na osnovu čega će i državne institucije svojim djelovanjem opredijeliti buduće raspoloženje građana u izbornom procesu. Sa opštim izborima ne treba žuriti, pogotovo što u proceduri imamo izmjenu Zakona o predsjedniku, na osnovu čega ćemo legitimno izabranoj većini omogućiti da bira sastav Vlade shodno demokratskim principima, poštujući sve preuzete međunarodne obaveze. Sve što ne počiva na pravdi osuđeno je na političku propast, podvlači naš sagovornik.

On smatra da je najveći kapital i uspjeh lokalnih izbora to što je politička scena demonopolizovana i više ne postoji dominacija jedne političke partije, pa se stvaraju uslovi da i parlament odgovorno postupi kad je u pitanju izbor sudija Ustavnog suda, što je ključni preduslov za krupne procese koji slijede u Crnoj Gori.

DPS je “pao” u opštinama u kojima je do nedjelje dominirao – Pljevljima, Kolašinu, Žabljaku i Danilovgradu, a ostao na vlasti u Bijelom Polju i Plavu. Ta stranka ima najveće šanse da s tradicionalnim partnerima nastavi da vlada u Baru, dok je neizvjesno da li će to učiniti i u Šavniku, gdje će glasanje biti ponovljeno na pet birališta.

Provjerite slična mjesta

Loše vijesti o cijenama struje

Biće potrebne godine da se cijene energenata vrate na nivo prije rata u Ukrajini, rekao …