cbcg

Reagovanje CBCG na stav DF-a

U vezi sa izjavom poslanika Demokratskog fronta Dejana Đurovića izrečenom na današnjoj konferenciji za medije povodom podnošenja Predloga zakona o izmjenama Zakona o Centralnoj banci Crne Gore, koja glasi: “Imamo najavu predloga predsjednika Crne Gore gospodina Đukanovića da dr Radoja Žugića po starom zakonu, važećem, imenuje treći put. To nema zakonskog osnova, niti je to u mogućnosti”, radi istinitog i pravilnog informisanja javnosti ukazujemo na sljedeće:
Saglasno odredbi Člana 49 stav 2 Zakona o Centralnoj banci Crne Gore, guverner Centralne banke Crne Gore imenuje se na period od šest godina i može biti imenovan najviše dva puta uzastopno. S tim u vezi ukazujemo, da je dr Radoje Žugić do imenovanja za guvernera Centralne banke Crne Gore 15. oktobra 2016. godine, obavljao poslove ministra finansija u Vladi Crne Gore, odnosno savjetnika Predsjednika Vlade Crne Gore, pa shodno tome i u skladu sa Zakonom, ispunjava uslove za ponovno imenovanje za guvernera Centralne banke Crne Gore. Dakle, nema mjesta tvrdnji da za ponovno imenovanje dr Radoja Žugića za guvernera nema zakonskog osnova, već je to imenovanje u potpunosti usklađeno sa članom 49 stav 2 Zakona o Centralnoj banci Crne Gore.
Ukazujemo, takođe, i da predsjednik Crne Gore nije najavio predlog za imenovanje guvernera Žugića, kako je to naveo poslanik Đurović, već je, u skladu sa Zakonom o Centralnoj banci Crne Gore, predlog za imenovanje dr Radoja Žugića za guvernera Centralne banke Crne Gore od strane predsjednika Crne Gore već podnijet Skupštini Crne Gore 26. septembra 2022. godine.

Provjerite slična mjesta

Pobjeda: Abazović i Joković pripremaju odluku o ulasku Crne Gore u „Otvoreni Balkan“

Abazovićeva vlada koja se nalazi u tehničkom mandatu u narednih 15 dana trebalo bi da …