Imamo odgovornost da na NATO zadatke uputimo spremne vojnike

Crnogorski vojnici će u skladu sa odlukom Skupštine do kraja januara ući u sastav borbene trupe NATO alijanse na istočnim granicama Evrope. Načelnik Generalštaba Vojske Crne Gore, brigadni general Zoran Lazarević, kazao je sinoć u emisiji “Fokus”, na TVCG da će u Bugarsku biti upućen ojačani pješadijski vod – ne više od 40 vojnika – čiji će zadatak biti odvraćanje od agresije.

slučaju da dođe do agresije Rusije na članice Alijanse, onda će, ističe Lazarević, NATO tijelo tražiti od svojih članica da se izjasne o upotrebi tih snaga za odbranu. U pitanju su, dodaje, opasni zadaci.

“Za izvršenje zadataka nam je potreban poligon, mi ćemo ići sa oklopnim vozilima i imamo odgovornost prema Alijansi da u potpunosti uputimo spremne vojnike, zato nam je potreban poligon. Za ovaj prvi kontingent će se koristiti poligon neke od susjednih zemalja, mislim da će to biti u Sjeverenoj Makedoniji”, kazao je Lazarević i istakao da državno rukovodstvo neće dozvoliti da naši vojnici odu nespremni na zadatak.

Ističe i da je vrlo moguće da će taj drugi prostor za poligon iziskivati finasijske troškove. Kada nađu taj prostor, predložiće Vladi, kazao je brigadni general.

Računam da će vježba u maju, sa oko 500 vojnika članica NATO-a, biti realizovana na poligonu

“Razlozi zbog kojih tražimo poligon je izvođenje vježbi u Crnoj Gori. Članstvo u NATO spas je za Crnu Goru i to podrazumijeva određene obaveze. Jedna od tih obaveza su vježbe, kada se sinhronizuju aktivnosti različitih armija ili naše”, naveo je sagovornik TVCG.

Trenutno su u Crnoj Gori pripadnici kraljevskog marinskog kropusa Ujedinjenog Kraljevstva, što je, kako je kazao Lazarević, počast za našu vojsku.

“Računam da će vježba u maju, sa oko 500 vojnika članica NATO-a, biti realizovana na poligonu”, poručio je Lazarević.

Nema izgleda da rat ide ka kraju

Na pitanje da li prijeti opasnost da se sukob sa teritorije Ukrajine prelije i na Balkan i da se situacija zakomplikuje, Lazarević navodi da “uvijek postoji opasnost da se sukob prelije i negdje drugo, koliko god da je daleko”.

“Procijeniti u kolikoj mjeri će se agresija proširiti bilo bi nezahvalno, ne mora da se širi kao oružani sukob, već i u ekonomskom i socijalnom smislu…Najteže je građanima Ukrajine, ali i Evrope…”

Lazarević dodaje da nema izgleda i najava da će rat ući u završnu fazu.

RTCG

Provjerite slična mjesta

Dvije osobe upale u provaliju, u toku akcija spašavanja

Dana 26.11.2022. godine u 15.15h Služba zaštite i spašavanja je primila prijavu od strane Uprave …